Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van gedetailleerde familiegeschiedenis op relatief risico van longmaligniteit

(0)2019-05-08 14:03   ( Nieuws )

Dr. Lisa Cannon-AlbrightGepubliceerde schattingen van het risico van een diagnose longcarcinoom aan de hand van familiegeschiedis zijn gewoonlijk gebaseerd op het voorkomen van de ziekte in nauwe verwanten. Een analyse van de SEER-database voor Utah heeft de impact van ziektegeschiedenis in verwanten tot en met de derde graad op het persoonlijk risico onderzocht. Dr. Lisa Cannon-Albright (University of Utah School of Medicine) en collega’s publiceren de analyse online in het Journal of Thoracic Oncology.1

De analyse includeerde 5048 longcarcinoom-patiënten met meer dan 1,3 miljoen constellaties van eerste-, tweede-, of derdegraads verwanten met of zonder longcarcinoom. Het relatief risico van longcarcinoom nam significant toe met iedere extra eerstegraads verwant met longcarcinoom, uiteenlopend van RR 2,57 (95%-bti 2,39-2,76) in geval van één eerstegraads verwant tot RR 4,24 (1,56-9,23) in geval van drie of meer eerstegraads verwanten met longcarcinoom. In afwezigheid van eerstegraads familiegeschiedenis was er een verhoogd risico dat toenam met het aantal tweedegraads verwanten met longcarcinoom, uiteenlopend van RR 1,41 (1,30-1,52) in geval van één tweedegraads verwant tot RR 4,76 (1,55-11,11) in geval van vier of meer tweedegraads verwanten met longcarcinoom. In afwezigheid van eerste- en tweedegraads familiegeschiedenis naar het relatief risico toe van RR 1,18 (1,11-1,24) in geval van één derdegraads verwant tot RR 1,55 (95%-bti 1.03-2,24) in geval van vier of meer derdegraads verwanten met longcarcinoom. De relatieve risico’s waren hoger met jeugdiger leeftijd bij diagnose van eerstegraads verwanten. Er waren geen waarneembare statistisch significante verschillen tussen impact van paternale versus maternale familiegeschiedenis op het risico.

De onderzoeker concluderen dat de analyse risicoverhogingen met een factor twee tot vijf heeft vastgesteld op basis van ruimere dan gebruikelijk gehanteerde familiegeschiedenis. Deze waarneming kan implicaties hebben voor het selecteren van kandidaten voor screening op longcarcinoom.

1.Cannon-Albright LA, Carr SR, Akerley W. Population-based relative risks for lung cancer based on complete family history of lung cancer. J Thor Oncol 2019; epub ahead of print

Summary: An analysis of the SEER database for Utah quantified the relative risk of lung cancer according to number of first-, second-, and third-degree relatives with lung cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren