Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van geschiedenis van een maligniteit op fysieke activiteit van ouderen

(0)2018-10-03 13:00   ( Nieuws )

Dr. Jennifer SchrackDe Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) volgt sinds 1958 inwoners van Baltimore (Maryland) om associaties tussen ouder worden en aspecten van gezondheid te identificeren. Dr. Jennifer Schrack (Johns Hopkins University, Baltimore) en collega’s hebben in het BLSA-cohort een analyse uitgevoerd van de impact van geschiedenis van een maligniteit op fysieke activiteit (PA) van ouderen. Ze publiceren de analyse online in Cancer.1

De analyse includeerde 659 BLSA-deelnemers (gemiddelde leeftijd 71 jaar; SD 10 jaar; 51% vrouwen) met al of niet een zelf-gerapporteerde geschiedenis van een maligniteit. Ze werden geïnstrueerd zeven achtereenvolgende dagen een accelerometer te dragen. Op basis van de gegevens van de accelerometers werd voor iedere deelnemer totale PA en fragmentatie van PA (onderbroken activiteit) berekend, zowel als continue als als dichotome (laag en hoog) variabelen.

Na correctie voor demografische kenmerken, gedragsfactoren, en comorbiditeiten hadden overlevers van een maligniteit gemiddeld 0,12 minder log-getransformeerde activity counts per dag dan deelnemers zonder geschiedenis van een maligniteit (p=0,02). In het continue model was geschiedenis van een maligniteit niet geassocieerd met fragmentatie (p=0,13), maar in het dichotome model wel. Cancer survivorship, versus geen geschiedenis van een maligniteit, was geassocieerd met 77% hogere waarschijnlijkheid (OR 1,77; 95%-bti 1,11-2,82) van hoge (versus lage) fragmentatie van activiteit, en 94% hogere waarschijnlijkheid (OR 1,94; 95%-bti 1,13-3,33) van lage PA plus hoge fragmentatie (versus hoge PA plus lage fragmentatie).

De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat oudere overlevers van een maligniteit minder dagelijkse totale PA hebben en dat ze deze activiteit op een meer gefragmenteerde wijze uitvoeren dan ouderen zonder geschiedenis van een maligniteit. Deze kenmerken kunnen wijzen op het ontstaan van een lage-activiteit fenotype met verhoogde kwetsbaarheid voor functionele achteruitgang bij het ouder worden.

1.Wanigatunga AA, Gresham GK, Kuo P-L et al. Contrasting characteristics of daily physical activity in older adults by cancer history. Cancer 2018; epub ahead of print

Summary: An analysis from the Baltimore Longitudinal Study of Aging found that elderly cancer survivors, compared to older adults without history of cancer, engage in lower total daily physical activity, and that they perform this activity in a more fragmented manner. These results may reflect the onset and progression of a low-activity phenotype that is more vulnerable to fatigue and functional decline.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren