
De studie includeerde patiënten die op de wachtlijst stonden voor chirurgie in het ziekenhuis van McGill. Ze werden gerandomiseerd naar prehabilitatie met preoperatieve inspanning en voedings-optimalisatie (n=26) of naar gebruikelijke zorg (n=25). De patiënten in de prehabilitatiegroep waren gemiddeld 67,3 jaar oud (SD 7,4 jaar) en 69% mannen; de patiënten in de controlegroep waren gemiddeld 68,0 jaar oud (SD 11,6 jaar) en 80% mannen. Het primaire eindpunt van de studie was verandering in functionele capaciteit, bepaald met de zes-minuten looptest (6MWD) bij randomisatie, voorafgaand aan chirurgie, en postoperatief (vier tot acht weken na chirurgie). De figuur laat zien dat de patiënten in de prehabilitatiegroep vergeleken met de controlegroep betere functionele capaciteit hadden, zowel preoperatief (p<0,001) als postoperatief (p<0,001).
De onderzoekers concluderen dat prehabilitatie de perioperatieve functionele capaciteit verbeterde in patiënten die chirurgie ondergingen voor oesofagastrische maligniteiten.
1.Minnella EM, Awashti R, Loiselle S-E et al. Effect of exercise and nutrition prehabilitation on functional capacity in esophagogastric cancer surgery. A randomized clinical trial. JAMA Surg 2018; epub ahead of print
Summary: A randomized study in Montreal showed that exercise and nutrition prehabilitation improved perioperative functional capacity in patients undergoing surgery for esophagogastric cancer.