Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van klonale hematopoïese in donor op uitkomst van hematopoïetische stamceltransplantatie

(0)2018-11-08 15:51   ( Nieuws )

Dr. Mareike FrickIn het bloed van ongeveer 20% van oudere personen vindt clonal hematopoiesis of indeterminate potential (CHIP) plaats. Omdat CHIP in verband is gebracht met een verhoogd risico van hematologische maligniteiten en all-cause mortaliteit is het niet duidelijk of personen met CHIP geschikte donoren zijn voor stamceltransplantatie. Een Duitse multicenterstudie heeft onderzocht wat de impact is van CHIP in donoren op uitkomsten van alloHSCT. Dr. Mareike Frick (Charité Universiteit Medisch Centrum, Berlijn) en collega’s publiceren de studie online in het Journal of Clinical Oncology.1

De onderzoekers namen op het moment van stamceldonatie bloedmonsters van 500 gezonde verwante (aan de ontvangers) HSCT-donoren in de leeftijd van 55 jaar en ouder. Ze voerden op CHIP genen gerichte sequencing uit met een 66-genenpanel. In 80 van 500 donors (16%) vonden de onderzoekers 92 klonale mutaties met een mediane variant allel frequentie van 5,9%. De prevalentie van CHIP was hoger in donoren verwant aan ontvangers met myeloïde vergeleken met lymfoïde maligniteiten (19,2% versus 6,3%; p<0,001). In ontvangers van alloHSCT van CHIP-donoren, versus ontvangers van niet-CHIP donoren, was er een verhoogde incidentie van chronische GVHD (HR 1,73; p=0,003) maar een lagere incidentie van relapse/progressie (multivariaat HR 0,64; p=0,042). Er was tussen beide groepen geen verschil in nonrelapse mortaliteit. De donor CHIP-status had geen impact op de overall survival (p=0,434).

De onderzoekers concluderen dat alloHSCT van CHIP-donoren veilig leek te zijn en resulteerde in dezelfde overleving als alloHSCT van niet-CHIP donoren, althans in de setting van oudere verwante donoren.

1.Frick M, Chan W, Arends CM et al. Role of donor clonal hematopoiesis in allogeneic hematopoietic stem-cell transplantation. J Clin Oncol 2018; epub ahead of print

Summary: The eligibility of persons with clonal hematopoiesis of indeterminate potential (CHIP) as donors for hematopoietic stem-cell transplantation is questionable. A multicenter study in Germany found that allogeneic HSCT from donors with CHIP was safe and could result in the same survival as allo-HSCT from non-CHIP donors, at least in the setting of older (≥55 years) related donors.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren