Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van ovariëctomie op overleving van mammacarcinoom in patiënten met CHEK2-mutaties


Prof. Steven NarodEen multicenterstudie in Polen heeft de impact onderzocht van ovariëctomie op overleving van patiënten met mammacarcinoom en een CHEK2-mutatie. Prof. Steven Narod (Women’s College Research Institute, Toronto) en collega’s publiceren de studie in het British Journal of Cancer.1

De studie werd uitgevoerd in zeventien ziekenhuizen. De studie includeerde 839 vrouwen met stadium I tot en met III mammacarcinoom en een founder mutatie in het CHEK2-gen en 839 gematchte patiënten zonder de mutatie. De gemiddelde follow-up na de behandeling (chemotherapie, hormoontherapie radiotherapie) was 12,0 jaar. De vijftien-jaars overleving was 76,6% voor de mutatiedragers versus 78,8% voor de patiënten zonder de mutatie (p=0,61). Onder de CHEK2-mutatiedragers was de vijftien-jaars overleving 86,3% voor de patiënten die ovariëctomie hadden ondergaan versus 72,1% voor de patiënten die geen ovariëctomie hadden ondergaan (aHR 0,59; p=0,02). Onder de patiënten zonder de mutatie was de vijftien-jaars overleving 84,5% voor de patiënten die ovariëctomie hadden ondergaan versus 77,6% voor de patiënten die geen ovariëctomie hadden ondergaan (p=0,90).

De onderzoekers concluderen dat onder vrouwen met mammacarcinoom en een CHEK2-mutatie, ovariëctomie geassocieerd was met verlaagd risico van overlijden aan mammacarcinoom.

1.Tomiczek-Szwiec J, Szwiec M, Falco M et al. The impact of oophorectomy on survival from breast cancer in patients with CHEK2 mutation. Br J Cancer 2022; epub ahead of print

Summary: A multicenter retrospective study in Poland found that among women with breast cancer and a CHEK2 mutation, oophorectomy was associated with a reduced risk of death from breast cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren