Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van radiotherapie of temozolomide op geheugen van patiënten met laaggradig glioom


Prof. Martin KleinDe fase 3-studie 22033-26033 van EORTC randomiseerde patiënten met hoog-risico laaggradig glioom naar radiotherapie (RT) of temozolomide-chemotherapie (TMZ). In 2016 is gepubliceerd dat er tussen beide groepen geen significant verschil was in progressievrije overleving. Onderzoekers van acht van de 78 aan de studie deelnemende centra, in vier landen, hebben nu een analyse uitgevoerd van de impact van beide behandelingen op het geheugen van de patiënten. Prof. Martin Klein (Amsterdam UMC) en collega’s publiceren de analyse in Neuro-Oncology.1

De analyse heeft betrekking op 98 patiënten, onder wie 52 in de RT-groep en 46 in de TMZ-groep. De geheugenfunctie van de patiënten werd bepaald met de Visual Verbal Learning Test (VVLT) voor aanvang van de behandeling en vervolgens iedere zes maanden tot het aantal compliante deelnemers lager zou worden dan 60% van de 98 patiënten. Na zes maanden was de compliantie gedaald naar 40 RT-patiënten en 38 TMZ-patiënten, na twaalf maanden tot 35 RT-patiënten en 34 TMZ-patiënten, en na achttien maanden was de compliantie gedaald onder de 60%. De analyse heeft dus alleen betrekking op het eerste jaar na de behandeling.

Voor aanvang van de behandeling waren er geen significante verschillen tussen beide groepen in geheugenfunctie. Tijdens het eerste jaar follow-up werd in beide groepen verbetering gezien in Immediate Recall (p=0,017) en totaal aantal onthouden woorden (Total Recall; p<0,001; zij het met vertraagde verbetering in de RT-groep). Geheugenfunctie was niet geassocieerd met RT-target volumes.

De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat in het eerste jaar na de behandeling voor hoog-risico laaggradig glioom, RT vergeleken met TMZ geen ongunstige impact op het geheugen van de patiënten heeft.

1.Klein M, Drijver AJ, van den Bent MJ et al. Memory in low-grad glioma patients treated with radiotherapy or temozolomide. A correlative analysis of EORTC study 22033-26033. Neuro Oncol 2020; epub ahead of print

Summary: Correlative analysisof the EORTC study 22033-26033 found that in patients with high-risk low-grade glioma radiotherapy compared to temozolomide chemotherapy has a deleterious effect on memory function in the first year after treatment.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren