Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van stoppen met roken op tijdsverloop van risico van blaascarcinoom in postmenopauzale vrouwen


Yueyao LiRoken is een erkende sterke risicofactor voor blaascarcinoom, waarschijnlijk vanwege het voorkomen van blaascarcinogenen in sigaretten, zoals 2-naftylamine, 4-aminobifenyl en andere arylamines. Eerdere studies hebben dan ook laten zien dat het risico van blaascarcinoom onder niet-rokers lager is dan onder rokers. De impact van stoppen met roken op het daaropvolgende verloop van het risico in de tijd is nog niet duidelijk. Een analyse van de Women’s Health Initiative Study heeft deze impact voor postmenopauzale vrouwen onderzocht. PhD-student Yueyao Li (Indiana University, Bloomington) en collega’s publiceren de analyse vandaag online in Cancer Prevention Research.1

De analyse includeerde 143.279 postmenopauzale vrouwen die bij inclusie (1993-1998) onder meer informatie gaven over hun rookgewoonten. Iets meer dan de helft (52,7%) van de vrouwen hadden nooit gerookt; 40,2% waren voormalige rooksters; en 7,1% rookten op het moment van inclusie. Tijdens de follow-up gaven de deelneemsters ieder jaar informatie over hun rookgedrag, zodat de onderzoekers associaties konden schatten tussen de tijd sinds het stoppen met roken en het risico. De rokende deelneemsters gaven ook informatie over de aantallen sigaretten per dag. Per eind februari 2017, na gemiddeld 14,8 jaar follow-up, was in 870 deelneemsters blaascarcinoom vastgesteld.

Na correctie voor pakjaren roken nam het risico van blaascarcinoom onder voormalige rooksters af met 25% in de eerste tien jaar na het stoppen. Het risico bleef verder afnemen naarmate de tijd na het stoppen toenam, maar bleef dertig jaar na het stoppen nog bijna het dubbele van het risico in vrouwen die nooit hadden gerookt (HR 1,92; 95%-bti 1,43-2,58). Overall hadden vrouwen die gestopt waren met roken een lager risico van blaascarcinoom dan vrouwen die doorgingen met roken (HR 0,61; 95%-bti 0,40-0,94).

De onderzoekers concluderen dat onder postmenopauzale vrouwen stoppen met roken geassocieerd was met significante afname van het risico van blaascarcinoom. Een beperking van de analyse is dat de gegevens over rookgedrag gebaseerd zijn op zelfrapportage door de deelneemsters.


1.Li Y, Tindle HA, Hendryx MS et al. Smoking cessation and the risk of bladder cancer among postmenopausal women. Cancer Prev Res 2019; epub ahead of print

Summary: An analysis of the Women's Health Initiative Study found that among postmenopausal women, there is a significant reduction in the risk of bladder cancer after quitting smoking (quitters versus continuers HR 0.61; 95% CI 0.40-0.94) The risk among former smokers declined by 25% in the first 10 years after cessation and continued to decrease as cessation time increased.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren