Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van surveillance op incidentie van schildkliercarcinoom onder WTC-reddingswerkers


Dr. Rachel Zeig-OwensDe afgelopen veertig jaar is de incidentie van schildkliercarcinoom (TC) in de Verenigde Staten bijna verdrievoudigd. Het is denkbaar dat deze toename ten dele verklaard kan worden uit verbetering in detectie van kleine asymptomatische lesies tijdens surveillance. Een cohortstudie heeft de incidentie van TC vergeleken tussen reddingswerkers die actief waren na de aanslag op het World Trade Center op 11 september 2001 en demografisch vergelijkbare mannen in Olmsted County in Minnesota. De WTC-reddingswerkers, maar niet de mannen in Minnesota, ondergingen jaarlijkse grondig surveillance, onder meer met CT-scans van de romp. Dr. Rachel Zeig-Owens (Fire Department of the City of New York) en collega’s publiceren de studie studie online in JAMA Internal Medicine.1

In het WTC-cohort werden 72 patiënten met TC geïdentificeerd, onder wie van 65 de detectiemethode bekend was. Er waren 53 patiënten met asymptomatisch TC (81,5%) en 12 patiënten met symptomatisch TC (18,5%). De overall leeftijds-gestandaardiseerde incidentie van TC in het WTC-cohort was significant hoger dan in het Minnesota-cohort en in de SEER-21 database. Het risico van TC onder de symptomatische mannen in het WTC-cohort was echter niet significant verschillend van dat in Minnesota (RR 0,8; 95%-bti 0,4-1,5), maar het risico van asymptomatisch TC was meer dan driemaal hoger in het WTC-cohort dan in het Minnesota-cohort (RR 3,1; 95%-bti 2,1-4,7).

De onderzoekers concluderen dat de overmaat TC in het WTC-cohort blijkbaar toegeschreven dient te worden aan detectie van occulte lesies tijdens de surveillance.

1.Colbeth HL, Genere N, Hall CB et al. Evaluation of medical surveillance and incidence of post-September 11, 2001, thyroid cancer in World Trade Center-exposed firefighters and emergency medical service workers. JAMA Intern Med 2020; epub ahead of print

Summary
: A cohort study among post 9-11 WTC exposed rescue workers and demographically similar men in Minnesota found that the excess asymptomatic thyroid cancer in the WTC-exposed rescue/recovery workers is attributable to the identification of occult lesions during medical surveillance.


Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren