Observationele
studies van de associatie tussen vetinname en het risico van mammacarcinoom
en/of mammacarcinoom-specifieke mortaliteit hebben inconsistente resultaten
laten zien. De Women’s Health Initiative Dietary
Modification (WHI-DM) studie is een interventiestudie gericht op verlaging
van de vetinname. Een van de eindpunten van de studie is mortaliteit als gevolg
van mammacarcinoom. Prof. Rowan Chlebowski (University of California, Los
Angeles) en collega’s publiceren lange-termijn follow-up resultaten van de studie online in het Journal of Clinical Oncology.1
Tussen
december 1993 en augustus 1998 includeerde de studie bij veertig centra in de
Verenigde Staten 48.835 postmenopauzale vrouwen (leeftijd vijftig tot tachtig
jaar) zonder geschiedenis van mammacarcinoom en met een gebruikelijke vetinname
van meer dan 32 energieprocent. De vrouwen werden 40:60 gerandomiseerd naar een
interventie-arm (n=19.541) en een controle-arm (n=29.294). De vrouwen in de
controle-arm bleven hun gebruikelijke voedingspatroon volgen. De vrouwen in de
interventie-arm kregen in voorlichtings- en groepssessies onder leiding van
voedingskundigen adviezen gericht op verlaging van de vetinname tot 20
energieprocent, gecombineerd met verhoging van de consumptie van groenten,
fruit, en graanproducten. De interventie duurde 8,5 jaar.
Tijdens de
interventieperiode waren de incidentie van mammacarcinoom en de mammacarcinoom-specifieke
mortaliteit niet-significant lager in de inverventiegroep dan in de
controlegroep. De follow-up is nu mediaan 19,6 jaar. In de interventiegroep
zijn 359 vrouwen (0,12%) overleden na een diagnose mammacarcinoom, versus 652
vrouwen (0,14%) in de controlegroep (HR 0,85; p=0,01). De aan mammacarcinoom
toegeschreven mortaliteit was 132 versus 251 (HR 0,79; p=0,02).
De
onderzoekers concluderen dat verlaging van de vetinname gecombineerd met
verhoging van de consumptie van groenten, fruit, en graanproducten door
postmenopauzale vrouwen kan resulteren in verlaging van de mortaliteit na en
als gevolg van mammacarcinoom.
1.Chlebowski
RT, Aragaki AK, Anderson GL et al. Dietary modification and breast cancer mortality: long-term follow-up of
the Women’s Health Initiative Randomized Trial. J Clin Oncol 2020; epub ahead
of print
Summary: Long-term follow-up (median 19.6
years) of the Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial found that adoption of
a low-fat dietary pattern associated with increased vegetable, fruit, and grain
intake, may reduce the risk as a result of breast cancer in postmenopausal
women.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)