Dr. Rachael
Stolzenberg-Solomon (National Cancer Institute, Rockville MD) en collega’s hebben
een analyse uitgevoerd van de impact van vleesconsumptie en haem-ijzerinname op
het risico van pancreascarcinoom. De uitkomsten van de analyse zijn online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1 De analyse is
gebaseerd op resultaten van de NIH-AARP Diet and Health Study, met 187.265
mannen en 135.581 vrouwen die in 1995-1996 voedselfrequentievragenlijsten
beantwoordden.
Gedurende
mediaan 9,2 jaar follow-up werd pancreascarcinoom gediagnostiseerd in 895
mannelijke en 522 vrouwelijke deelnemers. Na correctie voor roken, body mass
index, diabetes, en energie-gecorrigeerde inname van verzadigd vet nam het
risico van pancreascarcinoom significant toe met de consumptie van vlees (kwartiel
5 versus kwartiel 1 HR 1,20; p trend 0,03), rood vlees (HR 1,22; p trend 0,02),
hoge-temperatuur gebakken vlees (HR 1,21; p trend 0,02), gegrild vlees (HR
1,24; p trend 0,007), well done vlees (HR 1,32; p trend 0,005) en met de inname
van haem-ijzer uit rood vlees (kwartiel 4 versus kwartiel 1 HR 1,21; p trend
0,04). Gestratificeerd naar geslacht bleven de associaties statistisch
significant in mannen maar niet in vrouwen, met uitzondering van de consumptie
van wit vlees in vrouwen (HR 1,33; p trend
0,04).
De
onderzoekers concluderen dat in de NIH-AARP Diet and Health Study de consumptie
van vlees en de haem-ijzerinname uit rood vlees geassocieerd waren met verhoogd
risico van pancreascarcinoom.
1.Taunk P, Hecht E, Stolzenberg-Solomon R. Are
meat and heme iron intake associated with pancreatic cancer? Results from the
NIH-AARP Diet and Health cohort. Int J Cancer 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)