Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van vleesconsumptie en haem-ijzerinname op het risico van pancreascarcinoom

(0)2015-12-16 15:55   ( Nieuws )

Dr. Rachael Stolzenberg-SolomonDr. Rachael Stolzenberg-Solomon (National Cancer Institute, Rockville MD) en collega’s hebben een analyse uitgevoerd van de impact van vleesconsumptie en haem-ijzerinname op het risico van pancreascarcinoom. De uitkomsten van de analyse zijn online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1 De analyse is gebaseerd op resultaten van de NIH-AARP Diet and Health Study, met 187.265 mannen en 135.581 vrouwen die in 1995-1996 voedselfrequentievragenlijsten beantwoordden.

Gedurende mediaan 9,2 jaar follow-up werd pancreascarcinoom gediagnostiseerd in 895 mannelijke en 522 vrouwelijke deelnemers. Na correctie voor roken, body mass index, diabetes, en energie-gecorrigeerde inname van verzadigd vet nam het risico van pancreascarcinoom significant toe met de consumptie van vlees (kwartiel 5 versus kwartiel 1 HR 1,20; p trend 0,03), rood vlees (HR 1,22; p trend 0,02), hoge-temperatuur gebakken vlees (HR 1,21; p trend 0,02), gegrild vlees (HR 1,24; p trend 0,007), well done vlees (HR 1,32; p trend 0,005) en met de inname van haem-ijzer uit rood vlees (kwartiel 4 versus kwartiel 1 HR 1,21; p trend 0,04). Gestratificeerd naar geslacht bleven de associaties statistisch significant in mannen maar niet in vrouwen, met uitzondering van de consumptie van wit vlees in vrouwen (HR 1,33; p trend 0,04).

De onderzoekers concluderen dat in de NIH-AARP Diet and Health Study de consumptie van vlees en de haem-ijzerinname uit rood vlees geassocieerd waren met verhoogd risico van pancreascarcinoom.

1.Taunk P, Hecht E, Stolzenberg-Solomon R. Are meat and heme iron intake associated with pancreatic cancer? Results from the NIH-AARP Diet and Health cohort. Int J Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren