
De studie identificeerde in het New Mexico Tumor Registry patiënten in de leeftijd van 21 tot en met 64 jaar, die tussen begin 2008 en eind 2016 een diagnose stadium I tot en met III mamma-, colorectaal-, of prostaatcarcinoom hadden gekregen. De patiënten werd gevraagd een vragenlijst te beantwoorden die betrekking had op hun financiële situatie in het jaar voorafgaand aan en het jaar na hun diagnose. Onder de 394 respondenten waren er 229 (58%) die aangaven in beide jaren voedselzeker te zijn geweest (‘persistent-voedselzekere groep’), 38 (10%) die in het jaar voor de diagnose voedselzeker waren en het jaar na de diagnose voedselonzeker (‘nieuw-voedselonzekere groep’), en 101 (26%) die zowel voor als na de diagnose voedselonzeker waren (‘persistent-voedselonzekere groep’).
Vergeleken met patiënten in de persistent-voedselzekere groep hadden patiënten in zowel de nieuw-voedselonzekere groep (OR 2,82; 95%-bti 1,02-7,79) als in de persistent-voedselonzekere groep (OR 3,04; 95%-bti 1,36-6,77) een verhoogde waarschijnlijkheid van afzien, uitstellen, of veranderen van voorgeschreven medicatie. Vergeleken met patiënten in de persistent-voedselzekere groep hadden patiënten in zowel de nieuw-voedselonzekere groep (OR 9,23; 95%-bti 2,90-29,3) als in de persistent-voedselonzekere groep ook verhoogde waarschijnlijkheid van afzien, uitstellen, of veranderen van andere dan medicatie-gerelateerde aspecten van de behandeling.
De onderzoekers concluderen dat voedselonzekerheid onder overlevers van maligniteiten negatief geassocieerd was met adherentie aan de behandeling.
1.McDougall JA, Anderson J, Adler Jaffe S et al. Food insecurity and forgone medical care among cancer survivors. JCO Oncology Practice 2020; epub ahead of print
Summary: A study in New Mexico found that food insecurity was negatively associated with treatment adherence among cancer survivors.