Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Incidentie en mortaliteit van maligniteiten in relatie tot leefstijl en familiegeschiedenis


Dr. Isabel DrakeAdherentie aan leefstijladviezen voor het verlagen van het risico van maligniteiten is geassocieerd met lagere incidentie en mortaliteit van maligniteiten in de algemene bevolking. Het is niet duidelijk of adherentie aan dezelfde richtlijnen ook geassocieerd is met betere uitkomsten in personen met een familiegeschiedenis van maligniteiten. Een prospectieve studie in twee cohorten in Zweden heeft dit onderwerp onderzocht. Dr. Isabel Drake (Universiteit van Lund) en collega’s publiceren de studie online in het International Journal of Cancer.1

De twee cohorten zijn de Malmö Diet and Cancer Study (MDCS, n=25.604) en de Malmö Preventive Project (MPP; n=16.216). Bij inclusie in de cohorten gaven de deelnemers informatie over onder meer hun leefstijl en familigeschiedenis. De onderzoekers definieerden een favourable leefstijl op basis van niet-roken, normaal lichaamsgewicht, niet-excessief alcoholgebruik, regelmatige fysieke activiteit, en als gezond aangeprezen voedingsgewoonten. Vergeleken met een ongunstige leefstijl was een gunstige leefstijl tijdens de follow-up van de gecombineerde cohorten geassocieerd met 22% (95%-bti 18-26) lagere incidentie en 40% (95%-bti 36-44) lagere mortaliteit van maligniteiten. De tien-jaar incidentie van maligniteiten in de groepen met ongunstige versus gunstige leefstijl was 11,2% versus 9,5% in de MDCS en 4,4% versus 3,2% in de MPP. De twintig-jaar mortaliteit van maligniteiten was 11,7% versus 7,4% in de MDCS en 6,7% versus 3,9% in de MPP. Onder deelnemers met twee of meer eerstegraads verwanten met een maligniteit was er echter geen associatie tussen leefstijl en de incidentie of mortaliteit van maligniteiten.

De onderzoekers concluderen dat de gedefinieerde gunstige leefstijl inderdaad geassocieerd was met lagere incidentie en mortaliteit van maligniteiten in de algemene bevolking, maar dat de impact van leefstijl op het risico in personen met belastende familiegeschiedenis niet duidelijk is.

1.Drake I, Alves Dias J, Teleka S et al. Lifestyle and cancer incidence and mortality risk depending on family history of cancer in two prospective cohorts. Int J Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: A study in two prospective cohorts in Sweden found that improved adherence to cancer prevention recommendations reduced cancer incidence and mortality in the general population but not among individuals with two or more first-degree relatives with cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren