Er is een
verband tussen systemische inflammatiestatus en overleving van
prostaatcarcinoom, schrijven dr. Jerry Polesel (Centro di Riferimento
Oncologico, Aviano) en collega’s in een publicatie die vandaag online verschijnt in het International Journal of Cancer.1 In de publicatie
presenteren ze uitkomsten van een analyse van het verband tussen de
inflammatie-index van de voeding (dietary
inflammatory index; DII) en overleving van prostaatcarcinoom. De analyse is
gebaseerd op gegevens van deelnemers aan een Italiaanse patiënt-controlestudie.
De studie includeerde 726 patiënten met een diagnose prostaatcarcinoom tussen
1995 en 2002. Bij inclusie gaven de deelnemers informatie over hun voedingsgewoonten,
op basis waarvan de onderzoekers voor alle deelnemers een DII berekenden.
Voor alle
deelnemers tezamen was er geen statistisch significant verband tussen de DII en
de all-cause mortaliteit. Voor de
subgroep van deelnemers met een Gleason score 7 of hoger was de DII wel
statistisch significant geassocieerd met de prostaatcarcinoom-specifieke
mortaliteit (hoogste versus laagste DII-tertiel HR 2,82; 95%-bti 1,17-6,80) en
de all-cause mortaliteit (hoogste
versus laagste DII-tertiel HR 2,88; 95%-bti 1,46-5,67). Onder patiënten met een
Gleason score 7-10 was de tien-jaars overleving 58% in het hoogste DII-tertiel
en 78% in het laagste DII-tertiel.
De
onderzoekers concluderen dat de studie steun biedt aan de hypothese dat voeding
met een hoge inflammatie-index de prognose beïnvloedt van patiënten met meer
agressief prostaatcarcinoom.
1.Zucchetto
A, Gini A, Shivappa N et al. Dietary inflammatory index and prostate cancer survival. Int J Cancer 2016; epub
ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)