Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Inflammatie-index van voeding en overleving van prostaatcarcinoom

(0)2016-05-31 11:51   ( Nieuws )

Dr. Jerry PoleselEr is een verband tussen systemische inflammatiestatus en overleving van prostaatcarcinoom, schrijven dr. Jerry Polesel (Centro di Riferimento Oncologico, Aviano) en collega’s in een publicatie die vandaag online verschijnt in het International Journal of Cancer.1 In de publicatie presenteren ze uitkomsten van een analyse van het verband tussen de inflammatie-index van de voeding (dietary inflammatory index; DII) en overleving van prostaatcarcinoom. De analyse is gebaseerd op gegevens van deelnemers aan een Italiaanse patiënt-controlestudie. De studie includeerde 726 patiënten met een diagnose prostaatcarcinoom tussen 1995 en 2002. Bij inclusie gaven de deelnemers informatie over hun voedingsgewoonten, op basis waarvan de onderzoekers voor alle deelnemers een DII berekenden.


Voor alle deelnemers tezamen was er geen statistisch significant verband tussen de DII en de all-cause mortaliteit. Voor de subgroep van deelnemers met een Gleason score 7 of hoger was de DII wel statistisch significant geassocieerd met de prostaatcarcinoom-specifieke mortaliteit (hoogste versus laagste DII-tertiel HR 2,82; 95%-bti 1,17-6,80) en de all-cause mortaliteit (hoogste versus laagste DII-tertiel HR 2,88; 95%-bti 1,46-5,67). Onder patiënten met een Gleason score 7-10 was de tien-jaars overleving 58% in het hoogste DII-tertiel en 78% in het laagste DII-tertiel.

De onderzoekers concluderen dat de studie steun biedt aan de hypothese dat voeding met een hoge inflammatie-index de prognose beïnvloedt van patiënten met meer agressief prostaatcarcinoom.

1.Zucchetto A, Gini A, Shivappa N et al. Dietary inflammatory index and prostate cancer survival. Int J Cancer 2016; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren