Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Inflammatoire voeding tijdens adolescentie en jong-volwassen periode is geassocieerd met risico van mammacarcinoom

(0)2017-03-01 11:28   ( Nieuws )

Tags

mammacarcinoom  

Prof. Karin MichelsPreklinische studies hebben uitgewezen dat tijdens de adolescentie en vroeg-volwassen levensfase van vrouwen de gevoeligheid verhoogd kan zijn voor carcinogenese van mammacarcinoom, schrijven prof. Karin Michels (University of California, Los Angeles) en collega’s in een publicatie die vandaag online verschijnt in Cancer Research.1 In de publicatie presenteren ze een studie van de associatie van een inflammatoir voedingspatroon van adolescente en jong-volwassen vrouwen met het risico van mammacarcinoom. Kenmerken van een inflammatoir voedingspatroon zijn in eerdere studies gevalideerd.

De studie is uitgevoerd in het cohort van de Nurses Health Study II. De nu gepubliceerde analyse heeft betrekking op 45.204 vrouwen, die bij inclusie (1989-1991) in de leeftijd van 27-44 jaar waren, en een voedselfrequentievragenlijst beantwoordden over hun actuele voedingsgewoonten. In 1998 beantwoordden ze nogmaals een vragenlijst over hun (herinnerde) voedingsgewoonten tijdens hun periode op de high school.


Tijdens 22 jaar follow-up werd in 870 deelneemsters premenopauzaal mammacarcinoom vastgesteld, en in 490 deelneemsters postmenopauzaal mammacarcinoom. Vrouwen in het hoogste versus het laagste kwintiel van een inflammatoir voedingspatroon tijdens de adolescentie hadden een 35% verhoogd risico van premenopauzaal mammacarcinoom (HR 1,35; 95%-bti 1,06-1,73; p trend 0,002) maar geen verhoogd risico van postmenopauzaal mammacarcinoom (HR 0,84; 95%-bti 0,60-1,17). Vrouwen in het hoogste versus laagste kwintiel van een inflammatoir voedingspatroon tijdens de jongvolwassen levensfase hadden eveneens een verhoogd risico van premenopauzaal mammacarcinoom (HR 1,41; 95%-bti 1,11-1,78; p=0,006) maar niet van postmenopauzaal mammacarcinoom (HR 0,76; 95%-bti 0,54-1,06).

De onderzoekers concluderen dat in levensfasen met verhoogde gevoeligheid voor het begin van het ontwikkelen van mammacarcinoom een inflammatoire voeding bijdraagt aan een verhoogd risico. Een inflammatoir voedingspatroon wordt volgens de onderzoekers gekenmerkt door hoge consumptie van suiker-gezoete frisdranken, geraffineerde graanproducten, rood en bewerkt vlees, en margarine, en lage consumptie van groenten en koffie.

1.Harris HR, Willett WC, Vaidya RL, Michels KB. An adolescent and early adulthood dietary pattern associated with inflammation and the incidence of breast cancer. Cancer Res 2017; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren