Preklinische
studies hebben uitgewezen dat tijdens de adolescentie en vroeg-volwassen
levensfase van vrouwen de gevoeligheid verhoogd kan zijn voor carcinogenese van
mammacarcinoom, schrijven prof. Karin Michels (University of California, Los
Angeles) en collega’s in een publicatie die vandaag online verschijnt in Cancer
Research.1 In de publicatie presenteren ze een studie van de associatie
van een inflammatoir voedingspatroon van adolescente en jong-volwassen vrouwen met
het risico van mammacarcinoom. Kenmerken van een inflammatoir voedingspatroon
zijn in eerdere studies gevalideerd.
De studie is
uitgevoerd in het cohort van de Nurses
Health Study II. De nu gepubliceerde analyse heeft betrekking op 45.204
vrouwen, die bij inclusie (1989-1991) in de leeftijd van 27-44 jaar waren, en een
voedselfrequentievragenlijst beantwoordden over hun actuele voedingsgewoonten.
In 1998 beantwoordden ze nogmaals een vragenlijst over hun (herinnerde)
voedingsgewoonten tijdens hun periode op de high
school.
Tijdens 22
jaar follow-up werd in 870 deelneemsters premenopauzaal mammacarcinoom
vastgesteld, en in 490 deelneemsters postmenopauzaal mammacarcinoom. Vrouwen in
het hoogste versus het laagste kwintiel van een inflammatoir voedingspatroon tijdens
de adolescentie hadden een 35% verhoogd risico van premenopauzaal
mammacarcinoom (HR 1,35; 95%-bti 1,06-1,73; p trend 0,002) maar geen verhoogd
risico van postmenopauzaal mammacarcinoom (HR 0,84; 95%-bti 0,60-1,17). Vrouwen
in het hoogste versus laagste kwintiel van een inflammatoir voedingspatroon
tijdens de jongvolwassen levensfase hadden eveneens een verhoogd risico van
premenopauzaal mammacarcinoom (HR 1,41; 95%-bti 1,11-1,78; p=0,006) maar niet
van postmenopauzaal mammacarcinoom (HR 0,76; 95%-bti 0,54-1,06).
De
onderzoekers concluderen dat in levensfasen met verhoogde gevoeligheid voor het
begin van het ontwikkelen van mammacarcinoom een inflammatoire voeding bijdraagt
aan een verhoogd risico. Een inflammatoir voedingspatroon wordt volgens de
onderzoekers gekenmerkt door hoge consumptie van suiker-gezoete frisdranken, geraffineerde graanproducten,
rood en bewerkt vlees, en margarine, en lage consumptie van groenten en koffie.
1.Harris HR, Willett WC, Vaidya RL,
Michels KB. An adolescent and early adulthood dietary pattern associated with
inflammation and the incidence of breast cancer. Cancer Res 2017; epub ahead of
print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)