Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Inhalatiecorticosteroïden voor COPD en risico van longcarcinoom

(0)2018-06-27 13:08   ( Nieuws )

Inhalatiecorticosteroïden (ICS) voor COPD verminderen de inflammatie in de luchtwegen. Het is denkbaar dat gebruik van ICS zo kan bijdragen aan verlaging van het risico van longcarcinoom. Prof. Eunhee Ha (Ewha Womans University, Seoel) en collega’s hebben deze hypothese getoetst in een studie in een verzekeringscohort in Zuid-Korea. Ze publiceren de studie online in het International Journal of Cancer.1

De onderzoekers voerden een case-control studie uit in een voor de Koreaanse bevolking representatieve database van 1.125.691 deelnemers met elf jaar follow-up. De studie includeerde patiënten in de leeftijd van dertig tot negentig jaar die ICS startten voor nieuw-gediagnostiseerd COPD. Cases waren patiënten die na initiatie van ICS longcarcinoom ontwikkelden (n=265). Ze werden 1:4 gematcht met controlepersonen (n=1060).

Gebruik van ICS was geassocieerd met verlaagd risico van longcarcinoom (gecorrigeerd HR 0,74; 95%-bti 0,57-0,96). Het risico van longcarcinoom was het laagst in patiënten in het hoogste kwartiel van de ICS-dosering (versus lagere dosering aHR 0,51; 95%-bti 0,34-0,75). De impact van ICS op het risico van longcarcinoom was hoger onder voormalige rokers dan onder current smokers. De associatie was niet statistisch significant onder de vrouwelijke deelnemers.

De onderzoekers concluderen dat gebruik van ICS, vooral in hoge dosering, geassocieerd kan zijn met verlaagd risico van longcarcinoom in COPD-patiënten.

1.Lee YM, Kim SJ, Lee JH, Ha E. Inhaled corticosteroids in COPD and the risk of lung cancer. Int J Cancer 2018; epub ahead of print

Summary: A study in Korea showed that use of high dose inhaled corticosteroids might be associated with decreased risk of lung cancer in patients with COPD.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren