Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Inname van glutaminezuur en risico van colorectaalcarcinoom in de Rotterdam study

(0)2015-12-30 16:19   ( Nieuws )

Tags

CRC  

In dierstudies is gezien dat suppletie met glutaminezuur geassocieerd is met verlaging van de coloncarcinogenese. Prof. Bruno Stricker (Erasmus MC) en collega’s hebben in de prospectieve Rotterdam study onderzocht of in volwassen mensen een soortgelijke associatie bestaat. De uitkomsten van de studie worden vandaag online gepubliceerd in Cancer.1


Sinds het begin van de studie in 1990 zijn 5362 deelnemers geïncludeerd, ouder dan 54 jaar en vrij van CRC bij inclusie. De deelnemers gaven informatie over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een gevalideerde voedingsvragenlijst. In Wageningen werd uit deze informatie de glutaminezuurinname als percentage van de eiwitinname berekend.

Gedurende de follow-up werd CRC gediagnostiseerd in 242 deelnemers. De inname van glutaminezuur bij inclusie was invers gecorreleerd met het risico van CRC. Per procent toename van het glutaminezuurgehalte van het ingenomen eiwit nam het CRC-risico af met 22% (HR 0,78; 95%-bti 0,62-0,99). Na stratificatie naar body mass index werd gezien dat de associatie beperkt was tot deelnemers met een BMI van 25 kg/m2 of lager.

De onderzoekers concluderen dat de inname van glutaminezuur met de voeding invers geassocieerd is met het CRC-risico in volwassenen zonder overgewicht.

1.Viana Veloso GG, Franco OH, Ruiter R et al. Baseline dietary glutamic intake and the risk of colorectal cancer: the Rotterdam study. Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren