In
dierstudies is gezien dat suppletie met glutaminezuur geassocieerd is met
verlaging van de coloncarcinogenese. Prof. Bruno Stricker (Erasmus MC) en
collega’s hebben in de prospectieve Rotterdam
study onderzocht of in volwassen mensen een soortgelijke associatie
bestaat. De uitkomsten van de studie worden vandaag online gepubliceerd in Cancer.1
Sinds het
begin van de studie in 1990 zijn 5362 deelnemers geïncludeerd, ouder dan 54
jaar en vrij van CRC bij inclusie. De deelnemers gaven informatie over hun
voedingsgewoonten door het beantwoorden van een gevalideerde
voedingsvragenlijst. In Wageningen werd uit deze informatie de glutaminezuurinname
als percentage van de eiwitinname berekend.
Gedurende de
follow-up werd CRC gediagnostiseerd in 242 deelnemers. De inname van
glutaminezuur bij inclusie was invers gecorreleerd met het risico van CRC. Per
procent toename van het glutaminezuurgehalte van het ingenomen eiwit nam het
CRC-risico af met 22% (HR 0,78; 95%-bti 0,62-0,99). Na stratificatie naar body
mass index werd gezien dat de associatie beperkt was tot deelnemers met een BMI
van 25 kg/m2 of lager.
De
onderzoekers concluderen dat de inname van glutaminezuur met de voeding invers geassocieerd
is met het CRC-risico in volwassenen zonder overgewicht.
1.Viana Veloso GG, Franco OH, Ruiter R et al.
Baseline dietary glutamic intake and the risk of colorectal cancer: the
Rotterdam study. Cancer 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)