Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Intracraniële activiteit van encorafenib plus binimetinib voor melanoom met hersenmetastasen


Kourtney HolbrookVorig jaar keurde de FDA de combinatie van de BRAF-remmer encorafenib plus de MEK-remmer binimetinib goed voor de behandeling van BRAF-gemuteerd metastatisch melanoom. De studies waarop de goedkeuring gebaseerd is hadden echter patiënten met hersenmetastasen uitgesloten. Een case series investigation in drie centra in de Verenigde Staten heeft nu de intracraniële werkzaamheid van de combinatie encorafenib-binimetinib in patiënten met hersenmetastasen van BRAF-gemuteerd melanoom (MBMs) onderzocht. Physician Assistant Kourtney Holbrook (MD Anderson Cancer Center, Houston TX) en collega’s publiceren de studie online in Cancer.1

De serie omvatte 24 patiënten met BRAF-gemuteerde MBMs. De patiënten hadden mediaan 2,5 eerdere lijnen behandeling gekregen, en 88% was eerder behandeld met BRAF/MEK-remmers. Ze kregen encorafenib 450 mg eens per dag plus binimetinib 45 mg tweemaal per dag; in vier patiënten was doseringsreductie van een of beide middelen noodzakelijk. De behandeling resulteerde in intracraniële objectieve respons in 33% en klinisch profijt in 63%. De mediane tijd tot respons en duur van respons waren zes respectievelijk tweeëntwintig weken. Onder de 21 patiënten die eerder met BRAF/MEK-remmer behandeld waren werd intracraniële respons gezien in 24% en klinisch profijt in 57%. Er waren vergelijkbare uitkomsten voor extracraniële responsen. Het veiligheidsprofiel van de combinatie encorafenib-binimetinib was vergelijkbaar met wat is gezien in melanoompatiënten zonder hersenmetastasen.

De onderzoekers concluderen dat de combinatie encorafenib-binimetinib activiteit had voor BRAF-gemuteerde MBMs, ook in BRAF/MEK-remmer voorbehandelde patiënten.

1.Holbrook K, Lutzky J, Davies MA et al. Intracranial antitumor activity with encorafenib plus binimetinib in patients with melanoma brain metastases: a case series. Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: A multicenter, retrospective case series investigation found that the combination encorafenib plus binimetinib had activity for melanoma brain metastases, including in BRAF/MEK inibitor pretreated patients.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren