
Gedurende 967.377 persoonsjaren follow-up werden in het cohort 74 diagnoses galsblaascarcinoom gesteld. Vergeleken met deelnemers die per dag nul of één kop koffie dronken hadden personen die twee koppen koffie per dag dronken een 24% lager risico van galblaascarcinoom (multivariaat HR 0,76; 95%-bti 0,41-1,41), personen die drie koppen koffie per dag dronken een 50% lager risico van galblaascarcinoom (HR 0,50; 95%-bti 0,24-1,06); en personen die vier of meer koppen koffie per dag dronken een 59% lager risico van galblaascarcinoom (HR 0,41; 95%-bti 0,20-0,83).
De onderzoekers concluderen dat consumptie van koffie geassocieerd is met verlaagd risico van galblaascarcinoom.
1.Larsson SC, Giovannucci EL, Wolk A. Coffee consumption and risk of gallbladder cancer in a prospective study. J Natl Cancer Inst 2017; 109, issue 3; epub ahead of print