
De mediane leeftijd van de patiënten op het moment van het beantwoorden van de vragenlijst was 45 jaar (range 21-80), en 53,1% waren mannen. Na chirurgie had 55% van de patiënten radiotherapie en chemotherapie (voornamelijk temozolomide) ondergaan terwijl 32,4% geen van beide behandelingen gekregen had. Twee van elke drie patiënten rapporteerden problemen met spreken, geheugen, of denken; en meer dan één van elke drie rapporteerden persoonlijkheidsverandering en problemen met het besturen van een motorvoertuig. Na correctie voor leeftijd en comorbiditeiten waren de niveaus van fysiek, emotioneel, en mentaal functioneren van LGG-patiënten lager dan die in een groep patiënten met meningeoom (the Meningioma Consortium; n=1722) en in de gezonde controlegroep van deze studie.
De onderzoekers concluderen dat ondanks de relatief jeugdige leeftijd LGG-patiënten significant lagere QOL rapporteerden dan patiënten met niet-maligne hersentumoren en een controlegroep.
1.Heffernan AE, Wu Y, Benz LS et al. Quality of life after surgery for lower grade gliomas. Cancer 2023.34980
Summary: A cross-sectional study in the Low Grade Glioma Registry found that patients with LGG report significantly reduced quality of life compared to patients with nonmalignant brain tumors and a healthy control population.