Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Laag-vet voedingspatroon en mortaliteit van postmenopauzaal mammacarcinoom

(0)2016-04-17 11:51   ( Nieuws )

Tags

mammacarcinoom  

Prof. Rowan ChlebowskiDe Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial randomiseerde tussen 1993 en 1999 postmenopauzale vrouwen naar voorlichtingssessies geleid door een voedingskundige gedurende gemiddeld 8,3 jaar (n=19.451) of alleen algemeen beschikbaar voorlichtingsmateriaal (n=29.294). De deelneemsters waren vijftig tot tachtig jaar oud, hadden een gebruikelijke voeding met meer dan 32 energieprocent vet, en hadden bij inclusie een mammogram dat geen aanleiding gaf tot het vermoeden van mammacarcinoom. De interventie leidde tot verlaging van de vetinname, verhoging van de consumptie van groente en fruit, en matige verlaging van het lichaamsgewicht (p<0,01 voor alle vergelijkingen).

Tijdens de interventieperiode werd mammacarcinoom gediagnostiseerd in 1767 deelneemsters. In 2006 is gepubliceerd dat de interventie resulteerde in niet-significante verlaging van de incidentie van mammacarcinoom en geringe verlaging van de mortaliteit van mammacarcinoom tijdens de interventie maar geen waarneembaar effect na de interventie. De onderzoekers concludeerden destijds dat de interventie resulteerde in verlaging van de incidentie van mammacarcinomen die geassocieerd waren met hogere mortaliteit.

Prof. Rowan Chlebowski (University of California in Los Angeles) presenteert morgen op de AACR Annual Meeting in New Orleans follow-up data van overleving tot en met augustus 2014.1 In de gehele interventiegroep was de mammacarcinoomspecifieke mortaliteit niet-significant 32% verlaagd (HR 0,68; p=0,09). Onder de 1767 patiënten die tijdens de interventieperiode mammacarcinoom ontwikkeld hadden was de all-cause mortaliteit wel significant lager in de interventiegroep dan in de controlegroep (40 versus 94 deelneemsters; HR 0,65; p=0,02). Ook de mammacarcinoomspecifieke overleving in deze groep van 1767 patiënten was beter in de interventiegroep dan in de controlegroep (tien-jaars overleving 82% versus 78%; HR 0,80; p=0,02).

Chlebowski concludeert dat een laag-vet voedingspatroon, vergeleken met een gebruikelijke voeding, resulteert in lagere mortaliteit na de diagnose mammacarcinoom. Deze verlaging is ten dele toe te schrijven aan de betere mammacarcinoomspecifieke overleving.

1.Chlebowski R et al. AACR 2016; abstr. CT043

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren