Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Lange-termijn follow-up van IDO/PD-L1 gericht vaccin plus nivolumab voor metastatisch melanoom


Prof. Inge Marie SvaneEen fase 1-2 studie van het National Canter for Cancer Immune Therapy in Herlev (Denemarken) heeft de combinatie van een IDO/PD-L1 gericht peptidevaccin met nivolumab voor metastatisch melanoom geëvalueerd. In 2021 zijn de resultaten gepubliceerd van cohort A van de studie, met 30 anti-PD-1 therapie naïeve patiënten. De combinatie was veilig, en resulteerde in hoge responspercentages en gunstige overlevingsuitkomsten. Prof. Inge Marie Svane en collega’s publiceren nu in het Journal for ImmunoTherapy of Cancer lange-termijn resultaten van cohort A, en de resultaten van cohort B met 10 patiënten die het vaccin kregen na progressie op anti-PD-1 behandeling.1

In cohort A was de mediane follow-up 45,3 maanden (range 29,8-61,9). De figuur toont resultaten in het cohort. De overall response rate was 80%, met complete respons in 50% van de patiënten. De mediane progressievrije overleving was 25,5 maanden (95%-bti 8,8-39) en de mediane overall survival werd niet bereikt (36,4 maanden – NR). Ook patiënten met ongunstige baseline kenmerken, zoals PD-L1 negative tumoren of hoog LDH-niveau hadden hoge responspercentages en duurzame respons. In cohort B was de beste respons stabiele ziekte, in twee van de tien patiënten, met een mediane PFS van 2,4 maanden en mediane OS van 16,7 maanden.

De onderzoekers concluderen dat de combinatie van het vaccin met nivolumab resulteerde in veelbelovende en duurzame respons onder patiënten met anti-PD-1 therapie naïeve ziekte, maar niet in patiënten met progressie op anti-PD-1 therapie.

1.Lund Lorentzen C, Westerlin Kjeldsen J, Ehrnrooth E et al. Long-term follow-up of anti-PD-1 naïve patients with metastatic melanoma treated with IDO/PD-L1 targeting peptide vaccine and nivolumab. J ImmunoTher Cancer 2023-006755

Summary: Long-term follow-up of a study in Denmark found that the combination of an IDO/PD-L1 targeting vaccine and nivolumab produced promising and durable responses in a cohort of patients with anti-PD-1 therapy naïve metastatic melanoma. There was no meaningful clinical effect in a cohort of patients who received the vaccine after progression during anti-PD-1 treatment.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren