De Nutrition
Intervention Trial (NIT) in Linxian, China, is een prospectieve studie, met
29.854 bij inclusie gezonde volwassenen. Een analyse in het NIT-cohort heeft de
associatie geïnventariseerd tussen een gecombineerde risicoscore (CRS) van
baseline-factoren en de mortaliteit aan maligniteiten van het bovenste
maag-darmkanaal (UGI cancer; squameus
celcarcinoom van de slokdarm ESCC, maag cardia carcinoom GCC, en maag
non-cardia carcinoom GNCC). Dr. Christian Abnet (National Cancer Institute,
Rockville MD) en collega’s publiceren de analyse in het International Journal of
Cancer.1
De CRS werd
berekend op basis van een puntensysteem voor tien baseline-factoren: geslacht,
roken, alcoholgebruik, body mass index, familiegeschiedenis van UGI cancer, drinken van kraanwater,
verlies van gebitselementen, en consumptie van vers fruit, eieren, en vlees. De
range van de score was 0 tot en met 31 punten, met hogere score duidend op
slechtere gezondheidsstatus. De deelnemers werden onderverdeeld in drie
groepen: CRS lager dan 12 punten, 12 tot en met 20 punten, en hoger dan 20
punten. Tijdens dertig jaar follow-up overleden 4553 deelnemers aan UGI cancer. Vergeleken met de deelnemers
in de lager dan 12 punten CRS groep was de gecorrigeerde HR voor UGI cancer mortality 1,69 (95%-bti
1,56-1,83) voor deelnemers in de 12 tot en met 20 punten CRS groep en 3,06
(2,82-3,33) in de hoger dan 20 CRS groep (p voor trend <0,001). Er waren
vergelijkbare associaties voor ESCC, GCC, en GNCC mortaliteit. De associaties
waren niet afhankelijk van leeftijd van de deelnemers. De associaties waren
sterker in de tweede helft van de follow-up periode dan in de eerste helft.
De
onderzoekers concluderen dat hogere CRS geassocieerd was met hoger risico van
overlijden aan UGI cancer in de
algemene bevolking.
1.Yang
H, Wang X-k, Wang J-b et al. Combined
risk factors and risk of upper gastrointestinal cancer mortality in the Linxian
general population. Int J Cancer 2022; epub ahead of print
Summary: A prospective cohort study in Linxian,
China, found a significant association between a combined risk score
(consisting of ten baseline factors including gender, smoking, alcohol use,
body mass index, family history, drinking tap water, tooth loss, and
consumption of fresh fruit, eggs and meat) and the thirty-year cumulative risk
of death from upper gastrointestinal cancer.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)