Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Management van maligniteiten-gerelateerd superior vena cava syndroom in kritisch zieke patiënten

(0)2017-08-25 14:55   ( Nieuws )

Tags

SVCS  

Dr. Emmanuel CanetDr. Emmanuel Canet (Hôpital Saint-Louis, Parijs) en collega’s publiceren online in Supportive Care in Cancer een beschrijving van het management van kritisch zieke patiënten met maligniteiten-gerelateerd superior cava syndroom (SVCS) in het Hôpital Saint-Louis.1 De publicatie is gebaseerd op analyse van de dossiers van vijftig patiënten die tussen januari 2004 en december 2016 met SVCS werden opgenomen op de ICU van het ziekenhuis. De oorzaak van de SVCS was hematologische maligniteit in 60% en solide maligniteit in 40%.

De obstructie van de SVC was partieel in 34 patiënten en compleet in 16. Pleurale effusie werd gezien in twee op de drie patiënten, pulmonaire atelectase in 32%, en pulmonaire embolie in 10%. Met CT werd compressie van de bovenste luchtwegen gezien in 36%, en met echocardiografie pericardiale effusie in 44%.

In 30% van de patiënten was invasieve mechanische ventilatie vereist, 14% kreeg vasopressoren, en 6% niervervangende behandeling. De mortaliteit was 20% op de ICU, 26% in het ziekenhuis, en 48% na zes maanden. In multivariate analyse was de oorzaak van de SVCS de enige factor die onafhankelijk geassocieerd was met de zes-maands mortaliteit: patiënten met hematologische maligniteiten hadden lagere zes-maands mortaliteit dan patiënten met solide tumoren (27% versus 80%; OR 0,12; p<0,001).

De onderzoekers concluderen dat luchtwegobstructie en pleurale en pericardiale effusie bijdroegen aan de slechte prognose van maligniteiten-gerelateerd SVCS. De prognose van SVCS-patiënten met solide tumoren is nog slechter dan die van SVCS-patiënten met hematologische maligniteiten.

1. Morin S, Grateau A, Reuter D et al. Management of superior vena cava syndrome in critically ill cancer patients. Supp Care Cancer 2017; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren