Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Mendeliaanse randomisatie-analyse van impact van polycystisch ovariumsyndroom op risico van mammacarcinoom


Er is geen duidelijkheid over de associatie tussen polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) en het risico van mammacarcinoom (BC). Observationele studies zijn niet geschikt voor het aantonen van een causale relatie. Mendeliaanse randomisatie (MR)-analyses zijn niet gevoelig voor reverse causality en sommige andere confounders. Dr. Wenhua Liang (Medische Universiteit van Guangzhou, China) en collega’s publiceren in Breast Cancer Research and Treatment een MR-analyse van de associatie tussen PCOS en het risico van BC.1

De analyse gebruikte 11 GWAS-geïdentificeerde PCOS-geassocieerde SNPs als instrumentele variabelen. Het voorkomen van deze SNPs werd geanalyseerd in individual-level genetische gegevens van deelnemers aan studies van het Breast Cancer Association Consortium, met in totaal 122.977 BC-patiënten en 105.974 controlepersonen. Causaliteit van de relatie tussen genetisch-voorspeld PCOS en het BC-risico werd bepaald met de inverse-variance weighted methode. De analyse liet zien dat genetisch-voorspeld PCOS significant geassocieerd was met verhoogd risico van BC (OR 1,07; p=0,005). Deze associatie was beperkt tot ER-positief BC (OR 1,09; p=0,002) en werd niet gezien voor ER-negatief BC (OR 1,02; p=0,463).

De onderzoekers concluderen dat de analyse uitwijst dat PCOS een causale factor kan zijn in de ontwikkeling van ER-positief BC, maar niet ER-negatief BC.

1.Wen Y, Wu X, Peng H et al. Breast cancer risk in patients with polycystic ovary syndrome: a Mendelian randomization analysis. Breast Cancer Res Treat 2020; epub ahead of print

Summary: Mendelian randomisation analysis found that polycystic ovary syndrome was a likely causal factor in the development of ER-positive, but not ER-negative, breast cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren