
Deelnemers aan de studie waren ALL-patiënten van 87 instituten, in de leeftijd van twintig jaar of jonger, die tijdens de onderhoudsfase van hun behandeling in eerste remissie in de studie waren geïncludeerd. De mediane leeftijd bij inclusie was zes jaar (range twee tot twintig jaar). De patiënten namen 6-MP 75 mg/m2 eenmaal daags of een voor toxiciteit of ziekte aangepaste dosering. De onderzoekers monitorden de adherentie over 48.086 patiëntdagen, en definieerden nonadherentie als adherence rate lager dan 95%. Volgens deze definitie was 43,8% van de patiënten nonadherent. Innamegewoonten die geassocieerd waren met nonadherentie waren inname van 6-MP met zuivelproducten (OR 1,9; p=0,003) en inname op uiteenlopende tijdstippen op de dag (OR 3,4; p=0,001). Na correctie voor adherentie en andere prognostische factoren was er geen associatie tussen 6-MP innamegewoonten en het recidiefrisico. Onder adherente patiënten was er geen associatie tussen innamegewoonten en rode-bloedcel TGN-niveaus.
De onderzoekers concluderen dat gebruikelijke restricties rondom inname van 6-MP geen invloed hebben op de ALL-uitkomsten, maar wel de adherentie kunnen verlagen. Aanbevelingen met betrekking tot 6-MP inname tijdens onderhoudsbehandeling voor ALL in kinderen dienen gericht te zijn op meer eenvoudige toediening.
1. Landier W, Hageman L, Chen Y et al. Mercaptopurine ingestion habits, red cell thioguanine nucleotide levels, and relapse risk in children with acute lymphoblastic leukemia : a report from the Children’s Oncology Group Study AALL03N1