Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Meta-analyse van AMPK-varianten als voorspellers van werkzaamheid van chemotherapie voor mCRC

(0)2019-03-13 13:00   ( Nieuws )

Prof. Heinz-Josef LenzHet enzym AMP-geactiveerd eiwitkinase (AMPK) speelt een belangrijke rol in de energiehomeostase van cellen, en reguleert de stofwisseling, proliferatie, en gevoeligheid voor chemotherapie en radiotherapie. Het is goed voorstelbaar dat SNPs van genen in de AMPK-route van invloed zijn op klinische uitkomsten van patiënten die chemotherapie krijgen voor metastatisch colorectaalcarcinoom. Prof. Heinz-Josef Lenz (University of Southern California, Los Angeles) en collega’s hebben deze veronderstelling getoetst. Ze publiceren hun analyse online in het International Journal of Cancer.1

De onderzoekers voerden een meta-analyse uit van de gerandomiseerde studies TRIBE, MAVERICC, en FIRE-3, waarin patiënten met mCRC eerstelijns behandeling kregen met FOLFIRI, mFOLFOX6, of FOLFOXIRI gecombineerd met bevacizumab of cetuximab. In de zes behandelingscohorten analyseerden de onderzoekers de associatie tussen AMPK-route gerelateerde SNPs en klinische uitkomsten. De meta-analyse liet zien dat de AMPK-route significant geassocieerd was met de progressievrije overleving (p<0,001) en overall survival (p<0,001), maar niet met de tumorrespons (p=0,220). Twee individuele SNPs waren significant geassocieerd met gunstige PFS (beide p=0,003), en er waren suggestieve associaties van een andere SNP met ongunstige OS (p=0,041) en van weer een andere SNP met ongunstige PFS (p=0,042) en ongunstige OS (p=0,006); hoewel deze associaties niet meer significant waren na correctie voor false discovery rate.

De onderzoekers concluderen dat AMPK-route gerelateerde SNPs voorspellers kunnen zijn van de werkzaamheid van chemotherapie voor mCRC.

1.Tokunaga R, Cao S, Naseem M et al. AMPK variant, a candidate of novel predictor for chemotherapy in metastatic colorectal cancer: a meta-analysis using TRIBE, MAVERICC, and FIRE3. Int J Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: A meta-analysis of the TRIBE, MAVERICC, and FIRE-3 studies found that AMPK pathway had significant associations with PFS and OS of mCRC patients receiving first-line chemotherapy. AMPK pathway-related SNPs may be predictors for chemotherapy in mCRC.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren