Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Meta-analyse van associatie tussen consumptie van vlees en het risico van maagmaligniteiten


Prof. Nuno LunetEr zijn robuuste aanwijzingen voor een associatie tussen consumptie van bewerkt vlees en het risico van non-cardia maagcarcinoom. Het is niet duidelijk of een dergelijke associatie ook bestaat voor andere typen vlees. Een individual participant data meta-analyse heeft de associaties met maagmaligniteiten van wit vlees, rood vlees, en bewerkt vlees onderzocht. Prof. Nuno Lunet (Universidade do Porto, Portugal) en zijn collega’s van het internationale Stomach cancer Pooling (StoP) Project publiceren de meta-analyse online in het International Journal of Cancer.1

De analyse includeerde 22 StoP-studies, met tezamen 11.443 patiënten en 28.029 controlepersonen. De meta-analyse vond statistisch significant verhoogde risico’s van maagcarcinoom voor de consumptie van rood vlees (hoogste versus laagste tertiel OR 1,24; 95%-bti 1,00-1,53), bewerkt vlees (OR 1,23; 1,06-1,43), en alle typen vlees tezamen (OR 1,30; 1,09-1,55). Er was een doserings-respons associatie voor bewerkt en rood vlees, met de hoogste OR voor inname van 150 g rood vlees per dag (OR 1,85; 95%-bti 1,56-2,20).

De onderzoekers concluderen dat hoge consumptie van rood vlees en bewerkt vlees geassocieerd was met verhoogd risico van maagmaligniteiten.

1.Ferro A, Rosato V, Rota M et al. Meat intake and risk of gastric cancer in the Stomach cancer Pooling (StoP) project. Int J Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: An individual patient data meta-analysis of studies in the Stomach cancer Pooling Project found an increased risk of gastric cancer with red meat (highest versus lowest tertile OR 1.24; 95% CI 1.00-1.53), processed meat (OR 1.23; 1.06-1.43), and total meat (OR 1.30; 1.09-1.55).

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren