Er zijn
robuuste aanwijzingen voor een associatie tussen consumptie van bewerkt vlees
en het risico van non-cardia maagcarcinoom. Het is niet duidelijk of een dergelijke
associatie ook bestaat voor andere typen vlees. Een individual participant data meta-analyse heeft de associaties met
maagmaligniteiten van wit vlees, rood vlees, en bewerkt vlees onderzocht. Prof.
Nuno Lunet (Universidade do Porto, Portugal) en zijn collega’s van het
internationale Stomach cancer Pooling (StoP)
Project publiceren de meta-analyse online in het International
Journal of Cancer.1
De analyse
includeerde 22 StoP-studies, met tezamen 11.443 patiënten en 28.029
controlepersonen. De meta-analyse vond statistisch significant verhoogde risico’s
van maagcarcinoom voor de consumptie van rood vlees (hoogste versus laagste
tertiel OR 1,24; 95%-bti 1,00-1,53), bewerkt vlees (OR 1,23; 1,06-1,43), en
alle typen vlees tezamen (OR 1,30; 1,09-1,55). Er was een doserings-respons
associatie voor bewerkt en rood vlees, met de hoogste OR voor inname van 150 g
rood vlees per dag (OR 1,85; 95%-bti 1,56-2,20).
De
onderzoekers concluderen dat hoge consumptie van rood vlees en bewerkt vlees
geassocieerd was met verhoogd risico van maagmaligniteiten.
1.Ferro A, Rosato V, Rota M et al. Meat
intake and risk of gastric cancer in the Stomach cancer Pooling (StoP) project.
Int J Cancer 2019; epub ahead of print
Summary: An individual patient data meta-analysis of studies in the Stomach cancer Pooling Project found an
increased risk of gastric cancer with red meat (highest versus lowest tertile
OR 1.24; 95% CI 1.00-1.53), processed meat (OR 1.23; 1.06-1.43), and total meat
(OR 1.30; 1.09-1.55).
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)