Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Meta-analyse van associatie van HPV-status met overleving van patiënten met non-OPSCC


Dr. Danielle MacNeilIn squameus celcarcinoom van de orofarynx (OPSCC) is HPV-positiviteit geassocieerd met betere overleving. Het is niet duidelijk of dit ook het geval is voor non-OPSCC (gedefinieerd als tumoren van nasofarynx, mondholte, larynx en hypofarynx). Een meta-analyse heeft overall survival en ziektevrije overleving van patiënten met HPV-positief versus HPF-negatief non-OPSCC geïnventariseerd. Dr. Danielle MacNeil (Victoria Hospital, London, Canada) en collega’s publiceren de meta-analyse in JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery.1

Inclusiecriteria van de meta-analyse waren studies met tenminste 10 non-OPSCC patiënten, vermelding van de HPV-status, rapportage van de OS en/of DFS, en follow-up van tenminste een jaar. In de literatuur tussen begin 1946 en 16 december 2019 vonden de onderzoekers 22 observationele en 2 gerandomiseerde studies die aan deze criteria voldeden. De studies telden tezamen 24.854 patiënten. In patiënten met mondholtetumoren was OS niet significant geassocieerd met HPV-positiviteit, maar hadden HPV-positieve tumoren wel slechtere DFS(HR 1,81; 95%-bti 1,12-2,91). HPV-positiviteit van larynxtumoren (HR 0,71; 95%-bti 0,54-0,92) en hypofarynxtumoren (HR 0,60; 95%-bti 0,47-0,76) was geassocieerd met betere OS, terwijl HPV-positiviteit van nasofarynxtumoren niet geassocieerd was met OS of DFS.

De onderzoekers concluderen dat de meta-analyse suggereert dat HPV-positiviteit geassocieerd was met betere uitkomsten van patiënten met tumoren van larynx en hypofarynx maar niet van patiënten met tumoren van mondholte of nasofarynx.

1.Sahovaler A, Kim MH, Mendez A et al. Survival outcomes in human papillomavirus-associated nonoropharyngeal squamous cell carcinomas. A systematic review and meta-analysis. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg 2020.3382

Summary: A meta-analysis of 22 observational and 2 randomized trials including patients with non-OPSCC found that for patients with tumors in oral cavity locations OS was not significantly associated with HPV posivity while HPV-positive tumors showed worse DFS. In patients with laryngeal and hypopharyngeal tumors HPV positivity was associated with improved OS, whereas HPV did not affect OS or DFS in patients with nasopharyngeal tumors.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren