Dr. Julie
Parkes (University of Southampton UK) en collega’s hebben een doserings-respons
meta-analyse uitgevoerd van studies van associaties tussen koffieconsumptie en
het risico van levercelcarcinoom (HCC). Ze publiceren de meta-analyse in BMJ Open.1
In de literatuur vonden de onderzoekers achttien cohortstudies (2.272.642
deelnemers onder wie tijdens de follow-up 2905 HCC-patiënten) en acht
patiënt-controlestudies (1825 patiënten en 4652 controlepersonen).
De figuur toont de associatie tussen koffieconsumptie en het HCC-risico. Consumptie
van twee extra koppen koffie per dag was geassocieerd met 35% verlaging van het
HCC-risico (RR 0,65; 95%-bti 0,59-0,72). De associatie was zwakker in de
cohortstudies (RR 0,71; 95%-bti 0,65-0,77) dan in de patiënt-controlestudies
(RR 0,53; 95%-bti 0,41-0,69) hoewel in beide typen studies de associatie
statistisch significant was. De associatie werd niet significant veranderd door
stadium van leverziekte, hoge alcoholconsumptie, hoge body mass index, type 2
diabetes mellitus, roken, of hepatitis B en C. Voor alleen caffeïnehoudende
koffie was de risicoverlaging 27% per twee extra koppen per dag (RR 0,73;
95%-bti 0,63-0,85); voor alleen decaf was de risicoverlaging 14% per twee extra
koppen per dag (RR 0,86; 95%-bti 0,74-1,00). Aangezien er geen gerandomiseerde
studies zijn uitgevoerd van koffie versus geen koffie, en vanwege de
mogelijkheid van publicatiebias is de kwaliteit van de evidentie volgens de
GRADE-criteria ‘very low’.
De
onderzoekers concluderen dat hogere consmptie van koffie geassocieerd was met
verlaagd HCC-risico, ook in patiënten met leverziekte.
1. Kennedy OJ, Roderick P, Buchanan R et al. Coffee, including caffeinated and decaffeinated
coffee, and the risk of hepatocellular carcinoma: a systematic review and
dose-response meta-analysis. BMJ Open 2017;7:5-e013739
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)