
In de literatuur vonden de onderzoekers 47 voor het onderwerp relevante RCTs (tezamen 108.194 deelnemers) die aan de inclusiecriteria van de analyse voldeden. In meta-analyse was hogere dan mediane inname van LCn3 niet geassocieerd met de incdientie van maligniteiten (RR 1,02; 95%-bti 0,98-1,07), overlijden aan een maligniteit (RR 0,97; 95%-bti 0,90-1,06), of risico van een diagnose mammacarcinoom (RR 1,03; 95%-bti 0,89-1,20), en was ook hogere ALA-inname niet geassocieerd met overlijden aan een maligniteit. Hogere inname van LCn3 (number needed to harm 334; RR 1,10; 95%-bti 0,97-1,24) en ALA (NNTH 334; RR 1,30; 95%-bti 0,72-2,32) was wellicht geassocieerd met verhoogd risico van prostaatcarcinoom, en hogere inname van totaal PUFA was wellicht geassocieerd met verhoogd risico van diagnose van een maligniteit (NNTH 125; RR 1,19; 95%-bti 0,99-1,42) en overlijden aan een maligniteit (NNTH 500; RR 1,10; 95%-bti 0,48-2,49).
De onderzoekers concluderen dat hogere inname van PUFAs wellicht geassocieerd was met geringe verhoging van het risico van maligniteiten; deze risicoverhoging dient te worden afgewogen tegen cardiovasculaire protectie.
1.Hanson S, Thorpe G, Winstanley L et al. Omega-3, omega-6 and total dietary polyunsaturated fat on cancer incidence: systematic review and meta-analysis of randomised trials. Br J Cancer 2020; epub ahead of print
Summary: A systematic review and meta-analysis of 47 randomized controlled trials found that increasing intake of total polyunsaturated fatty acids was associated with a slight increase in cancer risk; according to the authors offset by small protective effects on cardiovascular diseases.