Er is weinig
duidelijkheid over de relatie tussen de inname met de voeding van lange-keten
omega-3 (LCn3), alfa-linoleenzuur (ALA), omega-6, en totaal meervoudig
onverzadigde vetzuren (PUFA) en het risico van maligniteiten. Een systematisch
overzicht en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies heeft
associaties onderzocht tussen de innames van deze vetzuren en het risico van
maligniteiten tijdens tenminste twaalf maanden follow-up. Dr. Lee Hooper
(University of East Anglia, Norwich) en collega’s van de PUFAH group publiceren de analyse online in het British Journal of
Cancer.1
In de
literatuur vonden de onderzoekers 47 voor het onderwerp relevante RCTs (tezamen
108.194 deelnemers) die aan de inclusiecriteria van de analyse voldeden. In
meta-analyse was hogere dan mediane inname van LCn3 niet geassocieerd met de incdientie
van maligniteiten (RR 1,02; 95%-bti 0,98-1,07), overlijden aan een maligniteit
(RR 0,97; 95%-bti 0,90-1,06), of risico van een diagnose mammacarcinoom (RR
1,03; 95%-bti 0,89-1,20), en was ook hogere ALA-inname niet geassocieerd met
overlijden aan een maligniteit. Hogere inname van LCn3 (number needed to harm 334; RR 1,10; 95%-bti 0,97-1,24) en ALA (NNTH
334; RR 1,30; 95%-bti 0,72-2,32) was wellicht geassocieerd met verhoogd risico
van prostaatcarcinoom, en hogere inname van totaal PUFA was wellicht
geassocieerd met verhoogd risico van diagnose van een maligniteit (NNTH 125; RR
1,19; 95%-bti 0,99-1,42) en overlijden aan een maligniteit (NNTH 500; RR 1,10;
95%-bti 0,48-2,49).
De
onderzoekers concluderen dat hogere inname van PUFAs wellicht geassocieerd was
met geringe verhoging van het risico van maligniteiten; deze risicoverhoging
dient te worden afgewogen tegen cardiovasculaire protectie.
1.Hanson S, Thorpe G, Winstanley L et
al. Omega-3, omega-6 and total dietary polyunsaturated fat on cancer incidence:
systematic review and meta-analysis of randomised trials. Br J Cancer 2020;
epub ahead of print
Summary: A systematic review and meta-analysis of 47 randomized controlled trials found that increasing intake of total
polyunsaturated fatty acids was associated with a slight increase in cancer
risk; according to the authors offset by small protective effects on
cardiovascular diseases.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)