
In de literatuur tot eind februari 2018 vonden de onderzoekers 185 voor het onderwerp relevante prospectieve studies en 58 klinische studies, met tezamen 4635 volwassen deelnemers en bijna 135 miljoen persoonsjaren follow-up. Vergelijking van de hoogste versus de laagste inname van voedingsvezels liet een afname zien van 15-30% in all-cause en cardiovasculaire mortaliteit, incidentie van coronaire hartziekte, beroerte, type 2 diabetes, en colorectaalcarcinoom. Voor de incidentie van CRC (22 studies, 16,9 miljoen persoonsjaren follow-up) was het relatief risico 0,84 (95%-bti 0,78-0,89). Voor mortaliteit aan alle maligniteiten (5 studies; 11,2 miljoen persoonsjaren follow-up) kwam de RR uit op 0,87 (95%-bti 0,79-0,95).
De onderzoekers concluderen dat in de algemene bevolking de koolhydraat-kwaliteit van de voeding (vooral de inname van voedingsvezel) aanzienlijke impact heeft op de gezondheid, waaronder incidentie en mortaliteit van sommige typen maligniteiten.
1.Reynolds A, Mann J, Cummings J et al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet 2019; epub ahead of print
Summary: A series of meta-analyses of 243 studies (almost 135 million person-years of follow-up) examined the associations between quality of consumed carbohydrates and human health. Comparing the highest versus lowest dietary fibre consumers the meta-analyses found 15-30% decreases in all-cause and cardiovascular related mortality, incidence of coronary heart disease, stroke, type 2 diabetes, and colorectal cancer. For CRC incidence (22 studies; 16.9 million person-years follow-up) the RR was 0.84 (95% CI 0.78-0.89); for total cancer mortality (5 studies; 11.2 million person-years follow-up) the RR was 0.87 (95% CI 0.79-0.95).