
De studie randomiseerde patiënten naar LTG of OTG met lymfadenectomie, uitgevoerd door ervaren chirurgen. Het eindpunt was morbiditeit en mortaliteit binnen dertig dagen na de ingreep. Van 227 geïncludeerde patiënten konden er 214 in de analyse van dit eindpunt worden opgenomen: 105 in de LTG-groep en 109 in de OTG-groep. De gemiddelde leeftijd was 59,8 jaar in de LTG-groep (SD 9,4) en 59,4 jaar in de OTG-groep (SD 9,2). De meeste patiënten waren mannen (71,4% in de LTG-groep en 73,4% in de OTG-groep). Intraoperatieve complicaties werden gerapporteerd voor drie patiënten in de LTG-groep versus vier patiënten in de OTG-groep (verschil -0,8%; 95%-bti -6,5 tot 4,9). Er was ook geen significant verschil in aantal patiënten met postoperatieve complicaties (negentien in de LTG-groep versus negentien in de OTG-groep; verschil 0,7%; 95%-bti -9,6 tot 11,0). De distributie van ernst van complicaties was niet significant verschillend tussen de groepen. Eén patiënt in de LTG-groep overleed aan intra-abdominale bloeding, maar het verschil in mortaliteit tussen beide groepen was niet statistisch significant (verschil 1%; 95%-bti -2,5 tot 5,2).
De onderzoekers concluderen dat veiligheid van LTG met lymfadenectomie voor klinisch stadium I maagcarcinoom, uitgevoerd door ervaren chirurgen, niet minder is dan die van OTG.
1.Liu F, Huang C, Xu Z et al. Morbidity and mortality of laparoscopic vs open total gastrectomy for clinical stage I gastric cancer. The CLASS02 multicenter randomized clinical trial. JAMA Oncol 2020.3152
Summary: The multicenter prospective randomized clinical trial CLASS02 in China compared laparoscopic total gastrectomy with open total gastrectomy for clinical stage I gastric cancer. The study showed that safety of LTG with lymphadenectomy by experienced surgeons was comparable to that of OTG.