Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Multinationale fase 3-studie van atezolizumab plus cabozantinib voor niercelcarcinoom na ICI-behandeling


Prof. Toni ChoueiriDe standaard eerstelijns behandeling voor metastatisch niercelcarcinoom (mRCC) is een immuuncheckpointremmer (ICI). De optimale behandeling na progressie op deze therapie is niet bekend. De multinationale fase 3-studie CONTACT-03 heeft toevoeging van atezolizumab aan cabozantinib in deze setting geëvalueerd. De studie wordt vandaag gepresenteerd op de Annual Meeting van ASCO in Chicago. Prof. Toni Choueiri (Dana-Farber Cancer Institute, Boston MA) en collega’s publiceren de studie ook in The Lancet.1

CONTACT-03 werd uitgevoerd in 135 centra in vijftien landen. De studie includeerde volwassen patiënten met lokaal-gevorderd of metastatisch RCC na progressie op een ICI. De patiënten werden 1:1 gerandomiseerd naar atezolizumab plus cabozantinib (combinatie-arm; n=263) of cabozantinib monotherapie (monotherapi-arm; n=259). Coprimaire eindpunten waren progressievrije overleving (blinded independent central review) en overall survival.

Op het moment van data cutoff voor de nu gepresenteerde analyse was de mediane follow-up 15,2 maanden. Progressie of overlijden was gezien in 65% van de patiënten in de combinatie-arm en 64% van de patiënten in de monotherapie-arm. De mediane PFS was 10,6 maanden in de combinatie-arm versus 10,8 maanden in de monotherapie-arm (p=0,78). In beide armen was 34% van de patiënten overleden, met mediane OS 25,7 maanden in de combinatie-arm versus niet-evaluabel in de monotherapie-arm (p=0,69). Ernstige adverse events werden gezien in 48% van de patiënten in de combinatie-arm en 33% van de patiënten in de monotherapie-arm, graad 5 AEs werden gezien in 6% respectievelijk 4%.

De onderzoekers concluderen dat toevoeging van atezolizumab aan cabozantinib niet resulteerde in verbetering van de uitkomsten en wel in hogere toxiciteit. Dit resultaat dient gebruik van sequentiële ICIs voor RCC te ontmoedigen (buiten het kader van klinische studies).

1.Pal SK, Albiges L, Tomczak P et al. Atezolizumab plus cabozantinib versus cabozantinib monotherapy for patients with renal cell carcinoma after progression with previous immune checkpoint inhibitor treatment (CONTACT-03): a multicentre, randomised, open-label, phase 3 trial. Lancet 2023; epub ahead of print

Summary: The multinational phase 3 CONTACT-03 trial found that among patients with advanced renal cell carcinoma after progression on ICI treatment, addition of atezolizumab to cabozantinib dit not improve clinical outcomes and led to increased toxicity.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren