Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Multinationale fase 3-studie van darolutamide voor niet-metastatisch castratieresistent prostaatcarcinoom

(0)2019-02-14 14:54   ( Nieuws )

Prof. Karim FizaziEen belangrijk doel van behandeling van niet-metastatisch castratieresistent prostaatcarcinoom (nmCRPC) is het uitstellen van de ontwikkeling van metastasen bij een zo laag mogelijk risico van adverse events. Darolutamide is een antagonist van de androgeenreceptor. De multinationale fase 3-studie ARAMIS onderzocht de werkzaamheid en veiligheid van darolutamide voor nmCRPC. Prof. Karim Fizazi (Institut Gustave Roussy, Villejuif) presenteert de studie vandaag op het 2019 Genitourinary Cancers Symposium van ASCO in San Francisco.1

De studie randomiseerde nmCRPC-patiënten 2:1 naar oraal darolutamide 600 mg tweemaal daags (n=955) of placebo (n=554), met androgeendeprivatietherapie in beide armen. De randomisatie geschiedde gestratificeerd naar PSA-verdubbelingstijd (≤ 6 maanden versus > 6 maanden) en gebruik van osteoclast-gerichte therapie. De patiënten ondergingen iedere zestien weken radiografische imaging. Het primaire eindpunt was metastasevrije overleving (MFS). De mediane MFS was 40,4 maanden met darolutamide versus 18,4 maanden met placebo (HR 0,41; p<0,0001). Ook overall survival (HR 0,71; p=0,045) en tijd-tot-pijnprogressie (HR 0,65; p<0,0001) waren beter met darolutamide dan met placebo. De incidentie van TRAEs verschilde niet significant tussen de armen; alleen vermoeidheid werd in meer dan 10% van de patiënten gezien. Discontinuering wegens AEs kwam voor in 8,9% van de patiënten in de darolutamidegroep versus 8,7% van de patiënten in de placebogroep.


De onderzoekers concluderen dat onder mannen met nmCRPC de MFS significant langer was met darolutamide dan met placebo, met een lage incidentie van TRAEs in deze asymptomatische patiëntengroep.

1.Fizazi K et al. 2019 Genitourinary Cancers Symposium; abstr. 140

Summary: The international phase 3 study ARAMIS randomized men with nonmetastatic castration-resistant prostate cancer to the AR-antagonist darolutamide or placebo, while continuing androgen deprivation therapy. The metastasis-free survival was 40.4 months with darolutamide versus 18.4 months with placebo (HR 0.41; p<0.0001). The incidence of treatment-related adverse events was low.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren