Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Myeloablatieve versus verminderde-intensiteit condtionering-HCT voor AML en MDS

(0)2017-02-15 09:38   ( Nieuws )

Tags

AML  MDS  

Dr. Bart ScottDe optimale intensiteit van het conditioneringsregime voorafgaand aan de hematopoïetische celtransplantatie voor AML of MDS is niet bekend. Dr. Bart Scott (Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle WA) en collega’s hebben de hypothese onderzocht dat verminderde-intensiteit conditionering (RIC) vergeleken met myeloablatieve conditionering (MAC) resulteert in betere overall survival vanwege lagere behandelingsgerelateerde mortaliteit (TRM). De fase 3-studie is online gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.1

De studie werd uitgevoerd in 32 centra in de Verenigde Staten. Deelnemers waren patiënten met AML of MDS die een eerste HCT ondergingen. Ze hadden HCT-comorbiditeitsindex 4 of lager en minder dan 5% beenmerg myeloblasten voor de HCT, in de leeftijd van achttien tot en met vijfenzestig jaar. Ze werden gerandomiseerd naar MAC (n=135) of RIC (n=137). MAC was busulfan plus cyclofosfamide of fludarabine, of cyclofosfamide plus totaal-lichaamsbestraling; RIC was fludarabine met busulfan of melfalan. Ieder centrum koos een eigen MAC- en RIC-regime. Na de conditionering ondergingen de deelnemers HCT waarna ze gevolgd werden voor OS (primair eindpunt: achttien-maands OS) en relapse-free survival (RFS) en TRM.

De recrutering begon in juni 2011. Het geplande aantal deelnemers bedroeg 356, maar de recrutering werd gestopt bij 272 vanwege hoge incidentie van relapse met RIC versus MAC (april 2014: 48,3% versus 13,5%). Deze figuur laat het verloop in de tijd van OS en RFS zien en deze figuur toont de TRM. Na achttien maanden was de OS 67,7% met RIC versus 77,5% met MAC (p=0,07). De achttien-maands TRM was 4,4% met RIC versus 15,8% met MAC (p=0,002). De achttien-maands RFS was 47,3% met RIC versus 67,8% met MAC (p<0,01).

De onderzoekers concluderen dat OS met MAC statistisch niet-significant hoger was dan met RIC. RIC resulteerde in lagere TRM maar hogere relapse-percentages; met een statistisch significant RFS-voordeel met MAC. De studie steunt gebruik van MAC als standaardzorg voor fitte patiënten met AML of MDS.

1.Scott BL, Pasquini MC, Logan BR et al. Myeloablative versus reduced-intensity hematopoietic cell transplantation for acute myeloid leukemia and myelodysplatic syndromes. J Clin Oncol 2017; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren