Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

NHANES III-analyse van associatie van periodontale ziekte en edentulisme met mortaliteit door maligniteiten


Prof. Elizabeth PlatzEr zijn toenemende aanwijzingen voor een positieve associatie tussen periodontale ziekte en het risico van maligniteiten. De National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III is een onderzoek in een voor de Amerikaanse bevolking representatieve populatie. Een analyse van resultaten van NHANES III heeft de associatie onderzocht van periodontale ziekte, en edentulisme als consequentie van periodontale ziekte, met mortaliteit door maligniteiten in deelnemers zonder eerdere diagnose van een maligniteit. Prof. Elizabeth Platz (Johns Hopkins University, Baltimore MD) en collega’s publiceren de analyse online in het International Journal of Cancer.1

De analyse includeerde 6034 NHANES-deelnemers in de leeftijd van veertig jaar of ouder. Onder deze deelnemers had 15% door hun tandarts gediagnostiseerde periodontale ziekte, en was 17% edentuleus. Tijdens 21,3 jaar follow-up overleden 702 deelnemers aan een maligniteit. In multivariate analyse was periodontale ziekte niet geassocieerd met mortaliteit aan malignitieiten maar edentulisme wel (HR 1,50; 95%-bti 1,12-2,00). Deze associatie werd gezien in vrouwen en in mannen, en in alle geïncludeerde rassen of etnische groepen. De positieve associatie werd gezien in deelnemers met overgewicht of obesitas, maar niet in deelnemers met normaal gewicht. De associatie was sterker in personen met prediabetes of diabetes dan in niet-diabetische deelnemers, en eveneens sterker in deelnemers die ooit sigaretten gerookt hadden dan in deelnemers die nooit sigaretten gerookt hadden.

De onderzoekers concluderen dat in deze voor de US-bevolking representatieve steekproef edentulisme, maar niet periodontale ziekte, geassocieerd was met hoger risico van overlijden aan maligniteiten.

1.Huang Y, Michaud DS, Lu J, Platz EA. The association of clinically determined periodontal disease and edentulism with total cancer mortality: the National Health and Nutrition Examination Survey III. Int J Cancer 2020; epub ahead of print

Summary: An analysis of NHANES III results found that in a US nationally representative population, those with edentulism, but not periodontal disease, had a higher risk of total cancer death than individuals without edentulism.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren