
De studie includeerde 2471 volwassen patiënten met histologisch bevestigde maligniteiten die tussen augustus 2006 en januari 2013 werden behandeld in Cambridge University Hospital. De onderzoekers inventariseerden gegevens van leeftijd van de patiënten, geslacht, lengte, lichaamsgewicht, serum-creatinineconcentraties, en GFR bepaald aan de hand van chroom-51 EDTA-uitscheiding (als gouden standaard; te duur voor algemene klinische toepassing). Met regressie-analyse stelden de onderzoekers een nieuw multivariabel model op op basis van gegevens van 1977 van de patiënten (80%) met interne validatie in de groep van de overige 494 patiënten. Ze vergeleken de 51Cr-EDTA GFR met de geschatte GFR (eGFR) op basis van het nieuwe model en de eGFR op basis van zeven andere gepubliceerde modellen. Het nieuwe model leidde tot verbetering van de eGFR-accuratesse vergeleken met alle gepubliceerde modellen. Toepassing van het beste gepubliceerde model (het body surface-adjusted chronic kidney disease epidemiology model) resulteerde in een carboplatinedosering absolute percentagefout groter dan 20% in 18,62% van de patiënten; toepassing van het nieuwe model bracht dit percentage terug naar 14,17%.
De onderzoekers concluderen dat ze een model hebben opgesteld voor het bepalen van de GFR in patiënten met maligniteiten dat betere GFR-schattingen levert dan tot op heden gepubliceerde modellen.
1.Janowitz T, Williams EH, Marshall A et al. New model for estimating glomerular filtration rate in patients with cancer. J Clin Oncol 2017; epub ahead of print