Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Nieuw model voor onderscheiden van prognostische groepen in niet-metastatisch prostaatcarcinoom

(0)2020-10-23 14:00   ( Nieuws )

Dr. Robert DessGelokaliseerd prostaatcarcinoom kan indolent zijn en niet altijd onmiddellijke interventie vereisen, maar kan ook agressief zijn met een sterk verhoogd risico van ziekte-specifieke mortaliteit (PCSM). Onderscheid tussen verschillende graden van agressiviteit wordt gemaakt op basis van TNM-kenmerken, Gleason score, en PSA-gehalte. Er zijn echter geen prospectief gevalideerde biomarkers voor de prognose van niet-metastatisch prostaatcarcinoom (nmPrCa). Een multinationale cohortstudie heeft geresulteerd in een gevalideerd model voor het onderscheiden van prognostische groepen in nmPrCa. Dr. Robert Dess (University of Michigan, Ann Arbor) en collega’s publiceren de studie in JAMA Oncology.1

De studie is gebaseerd op gegevens van 19.684 patiënten van 55 centra in Canada, Europa en de Verenigde Staten. De mediane leeftijd was 64,0 jaar (IQR 59,0-70,0). De patiënten kregen radicale prostatectomie (n=12.421) of radiotherapie (n=7263), met of zonder androgeendeprivatie. Ze werden gerandomiseerd naar een trainingset en een validatieset, en een onafhankelijk cohort met gegevens in de SEER-database werd gebruikt voor externe validatie. Het primaire eindpunt van het model PCSM in de onderscheiden groepen.

De mediane follow-up was 71,8 maanden (IQR 34,3-124,3); 4078 mannen (20,7%) werden tenminste tien jaar gevolgd. Variabelen die in het model werden geïncludeerd waren leeftijd, T-categorie, N-categorie, Gleason graad, pretreatment PSA-niveau, en percentage positieve corebiopten. Het model onderscheidde negen verschillende prognostische groepen, met voorspelde tien-jaars PCSM uiteenlopend van 0,3% tot 40,0%. De tien-jaars C-index van het model (0,796; 95%-bti 0,760-0,828) was hoger dan die van de AJCC 8th edition (0,757; 95%-bti 0,719-0,792). Het model presteerde ook beter dan de NCCN- en CAPRA-risicostratificatiesystemen.

De onderzoekers concluderen dat ze een model voor het onderscheiden van prognostische groepen onder patiënten met nmPrCa hebben ontwikkeld en gevalideerd.

1.Dess RT, Suresh K, Zelefsky MJ et al. Development and validation of a clinical prognostic stage group system for nonmetastatic prostate cancer using disease-specific mortality results from the International Staging Collaboration for Cancer of the Prostate. JAMA Oncol 2020.4922

Summary: A multinational cohort study resulted in an prognostic stage group system for patients with nonmetastatic prostate cancer, discriminating nine prognostic groups with predicted 10-years PCSM ranging from 0.3% to 40.0%.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren