
Het model is gebaseerd op gegevens van 253 Japanse mannen met verdenking van positieve prostaatbiopsie. De onderzoekers inventariseerden de serumgehalten van vrij testosteron (FT), totaal testosteron (TT), %FT (=FT/TT), leeftijd, PSA, prostaatvolume (PV), en PSA-dichtheid (PSAD=PSA/PV). Van de 253 patiënten hadden 145 (57,3%) een positieve biopsie. Vergeleken met de groep met negatieve biopsie had de groep met positieve biopsie in univariate analyse hogere leeftijd, PSA, en PSAD, maar lagere PV, FT, en %FT. In multivariate analyse waren PSA, PSAD, en %FT onafhankelijke voorspellers van positieve biopsie. Het door de onderzoekers ontwikkelde model op basis van PSAD en %FT had een significant hogere AUC dan het model op basis van PSA (0,82 versus 0,66). Ook in alleen de groep met PSA < 10 ng/ml had het nieuwe model een hogere AUC dan het PSA-gebaseerde model. De onderzoekers bevestigden de bruikbaarheid van het nieuwe model in een onafhankelijk validatiecohort van 88 patiënten.
De onderzoekers concluderen dat ze een nieuw model hebben ontwikkeld dat positieve prostaatbiopsie voorspelt op basis van %FT en PSAD, met een betere voorspellende waarde dan het PSA-gebaseerde model.
1. Ujike T, Uemura M, Kawashima A et al. A novel model to predict positive prostate biopsy based on serum androgen level. Endocrine-Related Cancer 2017; epub ahead of print