Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Niraparib onderhoudstherapie voor platinagevoelig recidiverend ovariumcarcinoom

(0)2016-10-08 10:25   ( Nieuws )

Dr. Mansoor MirzaNiraparib is een selectieve remming van PARP1/2, eiwitten in celkernen die een rol spelen bij detectie en herstel van DNA-schade. In een fase 1-studie is activiteit en redelijke verdraagbaarheid van niraparib gezien in patiënten met ovariumcarcinoom. Dr. Mansoor Mirza (Rigshospitalet, Kopenhagen) presenteert vandaag op de Annual Meeting van ESMO in Kopenhagen een fase 3-studie van niraparib onderhoudstherapie voor platinagevoelig recidiverend ovariumcarcinoom.1 De uitkomsten van de studie worden vandaag ook online gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.2

Deelneemsters aan de studie waren patiënten met ovariumcarcinoom dat aanvankelijk respons had laten zien op platina-gebaseerde chemotherapie, en die tenminste twee van deze regimes gekregen hadden. Op de voorlaatste lijn chemotherapie diende de respons tenminste zes maanden geduurd te hebben. Nadat wederom progressie was opgetreden kregen de deelneemsters opnieuw chemotherapie, gevolgd door randomisatie naar niraparib onderhoudsbehandeling of placebo.

Van de deelneemsters waren 203 draagster van een kiemlijn BRCA-mutatie (gBRCA cohort) en 350 geen draagster van een dergelijke mutatie (non-gBRCA cohort). Patiënten in beide cohorten werden 2:1 gerandomiseerd naar niraparib 300 mg eenmaal daags of placebo. Het primaire eindpunt van de studie was progressievrije overleving. In het gBRCA cohort was de mediane PFS 21,0 maanden met niraparib versus 5,5 maanden met placebo (HR 0,27; p<0,001). In het non-gBRCA cohort was de mediane PFS 9,3 maanden met niraparib versus 3,9 maanden met placebo (HR 0,45; p<0,001). In de subgroep van 162 non-gBRCA patiënten die tumoren hadden met homologe recombinatiedeficiëntie was de mediane PFS 12,9 maanden met niraparib versus 3,8 maanden met placebo (HR 0,38; p<0,001). De meest-gerapporteerde graad 3- en 4-bijwerkingen in de niraparib-groepen waren trombocytopenie (in 33,8% van de patiënten), anemie (25,3%), en neutropenie (19,6%). Deze bijwerkingen werden gemanaged met doseringsmodificaties.

De onderzoekers concluderen dat niraparib resulteerde in significante verlenging van de mediane PFS in patiënten met platinagevoelig recidiverend ovariumcarcinoom zowel in aan- als afwezigheid van een kiemlijn BRCA-mutatie, met hanteerbare toxiciteit.

1.Mirza MR et al. ESMO Annual Meeting 2016; abstr. LBA3
2.Mirza MR, Monk BJ, Herrstedt J et al. Niraparib maintenance therapy in platinum-sensitive, recurrent ovarian cancer. N Engl J Med 2016; epub ahead of print


Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren