De studie includeerde 100 mannen op AS voor grade group 1 of 2 prostaatcarcinoom. De mannen werden gerandomiseerd naar D + FO of een controlegroep voor de duur van een jaar. Bij baseline en na één jaar werden same-site prostaatbiopten genomen. Het primaire eindpunt van de studie was verandering in Ki-67 index tussen baseline en één jaar. De Ki-67 index nam in de D + FO groep af van gemiddeld 1,34% bij baseline tot 1,14% na een jaar (- 15%), en nam in de controlegroep toe van gemiddeld 1,23% bij baseline tot 1,52% na een jaar (+24%) resulterend in statistisch significant verschil in Ki-67 verandering tussen de groepen (p=0,043). Er waren geen significante verschillen tussen de groepen in de secundaire eindpunten grade group, tumorlengte, Decipher genomische score, of PSA-niveau. Vier mannen in de D + FO groep discontinueerden de behandeling wegens bijwerkingen van de visolie.
De onderzoekers concluderen dat een voedingspatroon dat rijk is aan omega-3 vetzuren en arm is aan omega-6 vetzuren in combinatie met visolie resulteerde in significante verlaging van de Ki-67 index van mannen op AS voor prostaatcarcinoom.
1.Aronson WJ, Grogan T, Liang P et al. High omega-3, low omega-6 diet with fish oil for men with prostate cancer on active surveillance: the CAPFISH-3 randomized clinical trial. J Clin Oncol 2024.00608
Summary: The randomized phase 2 CAPFISH-3 trial, at the University of California Los Angeles, found that among men on active surveillance for prostate cancer, a high omega-3, low omega-6 diet plus fish oil for one year resulted in a significant reduction in Ki-67 index.