Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Oplosbare immuuncheckpoint-gerelateerde eiwitten als voorspellers van uitkomsten van ccRCC


Prof. Xifeng WuMet immuuncheckpointremmers zijn opvallende successen bereikt in de behandeling van verscheidene typen maligniteiten. Met uitzondering van enkele kandidaat-biomarkers is de prognostische rol van oplosbare immuuncheckpoint-gerelateerde eiwitten in heldercellig niercelcarcinoom (ccRCC) nog niet bekend. Een studie van MD Anderson Cancer Center (Houston TX) heeft circulerende niveaus van veertien van deze eiwitten bepaald, en de associaties van deze niveaus met het risico van recidief en overlijden in ccRCC onderzocht. Prof. Xifeng Wu en collega’s publiceren de studie online in het Journal for ImmunoTherapy of Cancer.1

De studie includeerde 182 ccRCC patiënten die deelnamen aan een sinds 2002 doorlopende patiënt-controlestudie van MD Anderson. Voor het begin van de behandeling stonden de patiënten bloedmonsters af, waarin de onderzoekers voor de nu gepubliceerde analyse de niveaus bepaalden van de veertien eiwittten. De figuur laat zien dat het baseline-niveau van sPDL2 geassocieerd was met recidiefvrije overleving, terwijl de baseline-niveaus van sBTLA en sTIM3 geassocieerd waren met overall survival. Een analyse van 47 van de patiënten in de patiënt-controlestudie en 553 ccRCCs in The Cancer Genome Atlas suggereerde dat de baseline-niveaus van sLAG3 en sCD28 negatief gecorreleerd waren met cytolytische activiteit van T-cellen in de tumoren, als potentieel mechanisme voor de waargenomen associaties tussen eiwit-niveaus en klinische uitkomsten.

De onderzoekers concluderen dat niveaus van oplosbare immuuncheckpoint-gerelateerde eiwitten geassocieerd waren met recidief en overleving in ccRCC.

1.Wang Q, Zhang J, Tu H et al. Soluble immune checkpoint-related proteins as predictors of tumor recurrence, survival, and T cell phenotypes in clear cell renal cell carcinoma patients. J ImmunoTher Cancer 2019;7:334

Summary: A study at MD Anderson Cancer Center (Houston, TX) found that some soluble immune checkpoint-related proteins in the circulation of ccRCC patients were associated with advanced disease, recurrence, and survival.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren