Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Overleving van stadium III of IV NSCLC met fotodynamische therapie, chemotherapie, en radiotherapie

(0)2021-02-16 14:00   ( Nieuws )

Dr. Ravishankar JayadevappaChirurgische resectie is de behandeling van eerste keus voor de meeste patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC), maar is niet altijd mogelijk. Alternatieven zijn chemotherapie en radiochirurgie of andere ablatieve behandelingen, waaronder fotodynamische therapie (PDT). Een analyse van de National Cancer Database heeft de associaties onderzocht tussen deze ablatieve behandelingen en overleving van patiënten met stadium III of IV NSCLC die niet in aanmerking kwamen voor chirurgie. Dr. Ravishankar Jayadevappa (University of Pennsylvania, Philadelphia) en collega’s publiceren de analyse in Cancers.1

In de NCDB identificeerden de onderzoekers patiënten met een diagnose stadium III of IV NSCLC tussen begin 2004 en eind 2016, die niet in aanmerking kwamen voor chirurgische resectie. Onder deze patiënten waren er 106.667 die alleen radiotherapie kregen, 227.629 die radiotherapie met chemotherapie kregen, en 147 die radiotherapie met chemotherapie plus PDT kregen. De figuur laat zien dat toevoegen van PDT en chemotherapie aan radiotherapie geassocieerd was met significant betere overleveing (HR 0,50; 95%-bti 0,42-0,60). Ook toevoegen van alleen chemotherapie aan radiotherapie was geassocieerd met significant betere overleving (HR 0,47; 95%-bti 0,46-0,50).

De onderzoekers concluderen dat onder patiënten met stadium III of IV NSCLC die niet in aanmerking komen voor chirurgie, toevoeging van chemotherapie en PDT of alleen chemotherapie aan radiotherapie resulteerde in betere overleving.

  • 1.Chhatre S, Vachani A, Allison RR, Jayadevappa R. Survival outcomes with photodynamic therapy, chemotherapy and radiation in patients with stage III or stage IV non-small cell lung cancer. Cancers 2021;13:803

Summary: Analysis of the National Cancer Database found that addition of photodynamic therapy and chemotherapy to radiotherapy was associated with better overall survival among patients with stage III or IV NSCLC not eligible for surgery.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren