Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Patiënt-controlestudie van associatie tussen geschiedenis van infectie en risico van maligniteiten


Maligniteiten kunnen ontstaan in een inflammatoire omgeving. Infecties met veel-voorkomende pathogenen, zoals influenza of sinusitis, kan het ontstaan van een inflammatoire omgeving bevorderen. Een maligniteit kan ook suppressie van het immuunsysteem bevorderen, waardoor het risico van infecties toeneemt. Een retrospectieve patiënt-controlestudie in Japan heeft de associatie onderzocht tussen geschiedenis van infecties en het risico van maligniteiten. Dr. Shinako Inaida (Universiteit van Kyoto) en dr. Shigeo Matsuno (Biomedial Science Association, Tokio) publiceren de studie online in Cancer Immunology Research.1

De studie is gebaseerd op gegevens in een database van verzekeringsclaims van volwassenen (dertig jaar en ouder) zonder bekende immuundeficiënties tussen begin 2005 en eind 2012. De cases waren 2354 patiënten (1843 mannen en 511 vrouwen) met een maligniteit gediagnostiseerd tussen begin juli 2010 en eind juni 2011. De controls waren 48.395 personen (37.779 mannen en 10.616 vrouwen) zonder diagnose van een maligniteit tussen begin 2005 en eind 2012. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 45,1 jaar; de gemiddelde leeftijd van de controlepersonen was 43,9 jaar. De meest-gediagnostiseerde maligniteiten waren gastroïntestinaal en hoofd-hals.

De onderzoekers inventariseerden voor alle deelnemers de geschiedenis van influenza, gastroënteritis, hepatitis, en pneumonie. In het jaar voor de diagnose van de maligniteit was de prevalentie van deze infectieziekten significant hoger onder de patiënten dan onder de controlepersonen. De ORs waren 1,29 (95%-bti 1,14-1,46) voor infuenza; 1,60 (1,41-1,82) voor gastroënteritis; 3,38 (2,12-5,37) voor hepatitis; 2,36 (1,79-3,13) voor pneumonie; en 1,55 (1,40-1,70) voor any van deze vier ziekten. Influenza was vooral geassocieerd met kiemceltumor in mannen, pneumonie met maagcarcinoom, en hepatitis met hematologische maligniteiten.

De onderzoekers concluderen, binnen de beperking van gebrek aan informatie over omgevingsblootstellingen, leefstijl, en aandoeningen, dat de studie suggereert dat geschiedenis van infecties, als mogelijk surrogaat voor tumor-geïnduceerde immuunsuppressie, geassocieerd was met het risico van ontwikkeling van maligniteiten.

1.Inaida S, Matsuno S. Previous infection positively correlates to the tumor incidence rate of patients with cancer. Cancer Immunol Res 2020; epub ahead of print

Summary: A case-control study in Japan found a positive association between history of infections (influenza, gastroenteritis, hepatitis, and pneumonia) and risk of cancer development.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren