Er zijn aanwijzingen voor een etiologische rol van voedingsfactoren in
non-Hodgkin lymfoom (NHL), maar er is niet veel onderzoek gedaan naar de
associatie tussen inflammatoire eigenschappen van de voeding en het NHL-risico.
Prof. Carlo LaVecchia (Università degli Studi di Milano) en collega’s hebben
deze associatie onderzocht in een Italiaanse multicenter patiënt-controlestudie
uitgevoerd tussen 1999 en 2014. Ze publiceren de studie online in Cancer Causes
& Control.1 De studie had 536 patiënten met
nieuw-gediagnostiseerd histologisch bevestigd NHL in drie regio’s in Italië. De
984 controlepersonen waren voor niet-maligne acute niet-voedingsgerelateerde
aandoeningen opgenomen in dezelfde ziekenhuizen als die waar de patiënten
werden behandeld.
De patiënten en controlepersonen beantwoordden een 78-item
voedselfrequentievragenlijst. Aan de hand van de antwoorden bepaalden de
onderzoekers de inname van dertig nutriënten, op basis waarvan ze de dietary inflammatory index (DII)
berekenden. Deelnemers in het hoogste kwartiel van de DII (dat wil zeggen de
meest pro-inflammatoire voedingsgewoonten) hadden vergeleken met de deelnemers
in het laagste DII-kwartiel een 61% verhoogd risico van NHL (OR 1,61; 95%-bti
1,07-2,43; p-trend 0,01). De associaties waren het sterkst voor mannen (OR
2,14; 95%-bti 1,25-3,67) met significante heterogeniteit voor mannen versus
vrouwen (p=0,02). Van afzonderlijke histologische subtypen was er een
significante associatie tussen DII en diffuus grootcellig B-cel lymfoom
(DII-kwartiel 4 versus 1: OR 1,84; 95%-bti 1,09-3,10).
De onderzoekers concluderen dat een pro-inflammatoire voeding,
gedefinieerd volgens de DII-score, geassocieerd was met verhoogd NHL-risico,
vooral onder mannen.
1.Shivappa N, Hebert JR, Taborelli M et al. Dietary inflammatory index and non-Hodgkin
lymphoma risk in an Italian case-control study. Cancer Causes Control 2017;
epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)