Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Patiënt-gerapporteerde uitkomsten met alectinib versus crizotinib voor ALK-positief NSCLC


Porf. Solange PetersDe multinationale fase 3-studie ALEX randomiseerde patiënten met niet-eerder behandeld ALK-mutatiepositief NSCLC naar alectinib 600 mg of crizotinib 250 mg tweemaal daags tot progressie of niet-acceptabele toxiciteit optrad. In 2017 is gepubliceerd dat de progressievrije overleving significant langer was met alectinib dan met critozinib. Prof. Solange Peters (Universiteit van Lausanne, Zwitserland) en collega’s publiceren nu online in Lung Cancer resultaten van een analyse van patient-reported outcomes (PROs) in de studie.1

De PRO-gegevens werden verkregen met de EORTC QLQ-C30 en LC13 vragenlijsten. De vooraf-gespecificeerde PRO-eindpunten waren gemiddelde verandering ten opzicht van baseline in symptomen, HRQOL, en functioneren, en tijd tot verslechtering (TTD) van hoest, dyspnoe, pijn op de borst, pijn in arm of schouder, vermoeidheid, en een composiet van hoest-dyspnoe-chest pain. De scores werden gestandaardiseerd naar een 100 punten range, en een verandering van 10 of meer punten werd gedefinieerd als klinisch relevant.

De vragenlijsten werden beantwoord door 100 patiënten in de alectinib-arm (66% van alle alectinib-patiënten in ALEX) en 97 patiënten in de crizotinib-arm (64%). Gemiddeld rapporteerden de alectinib-patiënten gedurende langere tijd dan de crizotinib-patiënten klinisch relevante verbetering van longkankersymptomen, met between-treatment differences vanaf 45 weken (de tijd van de mediane PFS met crizotinib). Er was geen significant verschil in TTD voor het composiet-eindpunt. De duur van klinisch relevante verbetering van HRQOL was langer met alectinib dan met crizotinib (mediaan 88 versus 68 weken). De patiënt-gerapporteerde tolerabiliteit was beter met alectinib dan met crizotinib.

De onderzoekers concluderen dat de eerder gepubliceerde betere werkzaamheid van alectinib versus crizotinib niet geassocieerd was met slechtere PROs.

1.Pérol M, Pavlakis N, Levchenko E et al. Patient-reported outcomes from the randomized phase III ALEX study of alectinib versus crizotinib in patients with ALK-positive non-small-cell lung cancer. Lung Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: The multinational phase 3 study ALEX randomized patients with untreated ALK-positive NSCLC to alectinib or crizotinib, and showed that the PFS was significantly better in the alectinib group. Patient-reported outcomes of the study have now been published. Patients in the alectinib group reported clinically meaningful improvements in lung cancer symptoms and in HRQOL for longer than patients in the crizotinib group.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren