
De T-VEC arm van OPTiM had 295 deelnemers (30% stadium IIIB, 70% stadium IV). T-VEC resulteerde in volumeafname met tenminste 50% in 64% van de geïnjecteerde laesies (n=2116), 34% van de niet-geïnjecteerde niet-viscerale laesies (n=981), en 15% van de viscerale laesies (n=177). Complete resolutie werd gezien in 47% van de geïnjecteerde laesies, 22% van de niet-geïnjecteerde niet-viscerale laesies, en 9% van de viscerale laesies. Er waren 48 patiënten met complete of partiële respons gedurende tenminste zes maanden. In 23 van deze patiënten (48%) werd progression prior to response (PPR) gezien, gedefinieerd als verschijnen van een nieuwe laesie of toename van het totale tumorvolume met meer dan 25%. PPR was niet geassocieerd met duur van de respons of overall survival.
De onderzoekers concluderen dat de resultaten T-VEC geïnduceerde systemische immunotherapeutische werkzaamheid tegen melanoom valideren. PPR had geen negatieve impact op de klinische werkzaamheid van T-VEC.
1.Andtbacka RHI, Ross M, Puzanov I et al. Patterns of clinical response with talimogene laherparepvec (T-VEC) in patients with melanoma treated in the OPTiM phase III clinical trial. Ann Surg Oncol 2016; epub ahead of print