
De LTL werd in de patiënten mediaan 9,5 jaar voor de diagnose ovariumcarcinoom bepaald. Uit de analyses blijkt een afname van het risico van ovariumcarcinoom met toenemende LTL. In multivariate analyse was het risico van ovariumcarcinoom voor vrouwen uit het kwartiel met de langste LTL 33% lager dan dat voor vrouwen in het kwartiel met de kortste LTL (OR 0,67; 95%-bti 0,46-0,97). De inverse associatie was sterker voor patiënten met niet-sereuze ziekte (OR 0,55; 95%-bti 0,33-0,94) en voor patiënten met snel fatale ziekte, gedefinieerd als overlijden binnen drie jaar na de diagnose (OR 0,55; 95%-bti 0,32-0,95).
De onderzoekers concluderen dat langere LTL geassocieerd was met lager risico van ovariumcarcinoom, en wellicht kan worden gebruikt als voorspellende biomarker. Korter worden van telomeren zou een vroege gebeurtenis in de ontwikkeling van ovariumcarcinoom kunnen zijn.
1. Yang M, Prescott J, Poole EM et al. Prediagnosis leukocyte telomere length and risk of ovarian cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2017; epub ahead of print