Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Preklinische studie van diricore voor ontdekking van tumor-specifieke aminozuurbeperkingen


Prof. Reuven AgamiGroei van tumoren kan leiden tot beperking van de beschikbaarheid van sommige aminozuren voor eiwitsynthese. Er zijn recente aanwijzingen dat sommige typen kankercellen voor proliferatie en overleving afhankelijk zijn van metabolisme van glycine, glutamine, leucine en serine. Er zijn succesvolle behandelingen voor ALL ontwikkeld op basis van asparaginase-geïnduceerde deprivatie van asparagine. Er is echter nog geen systeem beschikbaar voor de detectie van beperkende aminozuren in willekeurige tumoren.

Prof. Reuven Agami (NKI-AVL) en collega’s zijn bezig met de ontwikkeling van een dergelijk systeem, de diricore-procedure (differential ribosome measurements of codon reading). Ze publiceren vandaag in Nature een preklinische studie die uitwijst dat voor niercarcinoom het aminozuur proline beperkend kan zijn.1 Ze laten zien dat diricore-signalen van prolinebeperking geassocieerd zijn met hoge niveaus van PYCR1, een enzym dat een rol speelt bij de productie van proline. Suppressie van PYCR1-activiteit verzwakte de proliferatie van niercarcinoomcellen in prolinebeperkte omstandigheden. Hoge activiteit van PYCR1 wordt ook vaak gezien in invasief mammacarcinoom. In een in vivo modelsysteem van mammacarcinoom zagen de onderzoekers ook signalen van restrictiviteit van proline. CISPR-gemedieerde knockout van PYCR1 belemmerde de tumorigene groei in dit systeem.

De onderzoekers concluderen dat diricore ontdekking van nog onbekende aminozuurdeficiënties van tumoren mogelijk maakt, hetgeen kan leiden tot nieuwe benaderingen voor de behandeling.

1.Loayza-Puch F, Rooijer K, Buil LCM et al. Tumour-specific proline vulnerability uncovered by differential ribosome codon reading. Nature 2016; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren