Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prevalentie van kiemlijnmutaties in kankergevoeligheidsgenen in patiënten met gevorderd niercelcarcinoom

(0)2018-07-06 10:42   ( Nieuws )

Dr. Maria CarloIdentificatie van patiënten met erfelijk niercelcarcinoom (RCC) is van belang voor de screening van verwanten en, in patiënten met gevorderde ziekte, voor het geleiden van de behandeling. Dr. Maria Carlo (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York) en collega’s hebben een studie uitgevoerd van de prevalentie van kiemlijnmutaties in zowel bekende RCC-predisponerende genen als in andere met maligniteiten geassocieerde genen in patiënten met gevorderd RCC. Ze publiceren de studie online in JAMA Oncology.1

De studie includeerde 254 patiënten met stadium III of IV RCC die tussen oktober 2015 en augustus 2017 in een MSKCC-kliniek behandeld werden, en akkoord gingen met gematcht tumor-kiemlijn DNA-sequencing. De mediane leeftijd was 56 jaar; 70,5 was man; 83,1% was non-Hispanic white. Onder de 254 patiënten waren er 41 (16,1%) in wie kiemlijnmutaties werden gevonden. Veertien patiënten (5,5%) waren drager van mutaties in syndromisch RCC-geassocieerde genen (FH, BAP1, VHL, MET, SDHA, en SDHB. De meest-frequente mutaties waren CHEK2 (n=9) en FH (n=7). Van de genen die niet eerder geassocieerd waren gezien met RCC-risico was CHEK2-mutatie oververtegenwoordigd in patiënten vergeleken met de algemene bevolking met een OR van 3,0 (p=0,003). Patiënten met niet-heldercellig RCC hadden significant hogere waarschijnlijkheid van RCC-geassocieerde genmutatie (11,7% versus 1,7% voor heldercellig RCC; p=0,001). Tien procent van de patiënten met niet-heldercellig RCC had een mutatie in een gen die kon worden gebruikt voor het geleiden van therapie. Van de patiënten met mutaties in RCC-geassocieerde genen voldeed 35,7% niet aan de criteria voor genetisch testen.

De onderzoekers concluderen dat onder patiënten met niet-heldercellig RCC meer dan 20% drager was van een kiemlijnmutatie, waarvan de helft systemische therapie kon geleiden. Een substantieel percentage van de patiënten met mutaties werd niet geïdentificeerd door de huidige verwijzingscriteria voor genetisch testen.

1.Carlo MI, Mukherjee S, Mandelker D et al. Prevalence of germline mutations in cancer susceptibility genes in patients with advanced renal cell carcinoma. JAMA Oncol 2018; epub ahead of print

Summary: A trial in Memorial Sloan Kettering Cancer Center studied the prevalence of germline mutations in cancer susceptibility genes in patients with advanced RCC. Among patients with non-clear cell RCC more than 20% had a germline mutation, of which half had the potential to direct systemic therapy. Current referral criteria for genetic testing did not identify a substantial portion of patients with mutations.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren